Zoek op trefwoord

Campagne meningokokkenprik van start

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lanceert vandaag de landelijke vaccinatiecampagne ‘Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokken’ tegen de Meningokokkenziekte, gericht op jongeren. Vanaf komend weekend ligt er bij alle jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 een uitnodiging op de deurmat. Aanleiding is de toename van het type W van de ziekte.

Sinds 2002 bestaat er voor jonge kinderen rond de leeftijd van 14 maanden een landelijk vaccinatieprogramma voor type C van de meningokokkenziekte. Afgelopen voorjaar is dit vervangen door een uitgebreider vaccin (typen A, C, W en Y). Om de jongeren van nu – en hun omgeving – te beschermen, krijgen zij een uitnodiging voor een extra vaccinatie:

Website voor jongeren

Onderdeel van de campagne is de website www.deelditnietmetjevrienden.nl, waar aan jongeren wordt uitgelegd wat de meningokokkenziekte is en hoe de prik werkt. Ook worden er verhalen verteld van jongeren en gezinsleden die met de ziekte te maken hebben gehad. Vragen die jongeren hebben kunnen tijdens speciale spreekuren via de live chat van JouwGGD.nl aan een jeugdarts of jeugdverpleegkundige gesteld worden. Ouders van kinderen kunnen terecht op de website van het RIVM.

Meningokokkenziekte

De meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging en zelfs overlijden. Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Tot 2002 kampten in Nederland jaarlijks 400 tot 600 mensen met een ‘invasieve’ meningokokkenziekte, waarbij de bacterie diep in het lichaam doordrong en grote schade aanrichtte. Na een flinke daling, neemt het aantal ziektegevallen de afgelopen jaren weer toe (100 tot 200), voornamelijk door toedoen van het type W.
De kans om ziek te worden door de meningokokken W is nog heel gering. Door het vaccineren van de 14 tot 18-jarigen in het komend jaar wordt de kans nog kleiner. Het is daarom niet nodig om je kind (vervroegd) te laten vaccineren als hij niet tot de doelgroep behoort. Wil je toch je kind laten vaccineren, dan kan dat via de huisarts, het reizigersspreekuur van de GGD of een vaccinatiecentrum. Houd er rekening mee dat het vaccin niet overal goed voorradig is end at er kosten aan verbonden zijn.

Vragen over meningokokkenziekte?

Onze professionals van de afdeling Service & Contact en CJG-locaties staan voor je klaar om meer informatie te geven en vragen te beantwoorden. Dit kan telefonisch, via sociale media of een consult.