Zoek op trefwoord

De kinkhoestprik: wij zijn er klaar voor!

Een prik? Zo gepiept? afbeelding zwangeren

Nog maar 2 weken, dan kunnen vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn bij ons gratis een prik halen tegen kinkhoest. Ze beschermen daarmee zichzelf en hun baby: de zwangere krijgt zelf geen kinkhoest én draagt via de placenta antistoffen over naar haar baby. Zo is de baby de eerste maanden na de geboorte beschermd tegen deze ziekte.

Wij zijn er klaar voor

De eerste tijd na 16 december, de dag waarop zwangeren de prik voor het eerst bij ons kunnen halen, organiseren wij inloopspreekuren op verschillende locaties verdeeld over ons werkgebied. Alle vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn en de 20 wekenecho hebben gehad kunnen dan binnenwandelen wanneer zij willen.

Zwangeren krijgen informatie mee van hun verloskundig zorgverlener; een envelop van het RIVM en een van ons. Onze envelop bevat gerichte regionale informatie en een CJG-vaccinatiebewijs, zodat de zwangere gelijk alle voor haar belangrijke informatie heeft en de handige documenten in 1 envelop vindt.

Meer informatie

Met de nieuwe prik voor zwangeren tegen kinkhoest verandert het standaard Rijksvaccinatieschema. Het schema start tijdens de zwangerschap en baby’s krijgen hun eerste prik voortaan als zij 3 maanden oud zijn. Onze website hebben wij daarom ook veranderd; naast prikinformatie voor kinderen en jongeren, vind je hier nu ook informatie voor zwangeren. We breidden onze professionalpagina uit voor verloskundig zorgverleners. Op onze zwangerenpagina geven we informatie de prik voor zwangeren tegen kinkhoest, linken we naar data en locaties voor inloopspreekuren en beantwoorden we veelgestelde vragen. Ook maakten we een korte video over wat je kunt verwachten. Nieuwsgierig? Bekijk hem alvast: