Zoek op trefwoord

Half december start de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Moeder zwanger

Ben je zwanger? Vanaf 16 december 2019 kun je bij ons gratis een vaccinatie tegen kinkhoest halen. Dit noemen we de maternale kinkhoestvaccinatie. We geven de prik vanaf de 22e week van een zwangerschap. Hiermee verandert voor de meeste baby’s ook het vaccinatieschema.

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er ongeveer 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Het komt soms zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. Daarom wordt in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren opgenomen: deze prik zorgt ervoor dat baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd zijn.

Verandering vaccinatieschema

Met de invoering van de maternale kinkhoestvaccinatie verandert voor de meeste baby’s het vaccinatieschema. Baby’s van moeders die de vaccinatie hebben gehad, krijgen een vaccinatie bij 3, 5 en 11 maanden. Sommige baby’s hebben een extra prik nodig als zij 6 tot 9 weken oud zijn:

De jeugdarts bespreekt tijdens het eerste bezoek aan ons, als de baby rond 3 weken oud is, of deze extra prik nodig is.

Voor iedereen die 22 weken of langer zwanger is

Het advies is om na de 22e week van de zwangerschap zo snel mogelijk de vaccinatie tegen kinkhoest te halen. Vanaf 16 december organiseren wij daarvoor inloopmomenten op meerdere CJG-locaties; iedereen die op die startdatum 22 weken of langer zwanger is, kan dan binnenlopen voor deze prik.

Verloskundig zorgverlener geeft informatie

De verloskundig zorgverlener (verloskundige, gynaecoloog of huisarts die verloskunde doet) wijst jou tijdens het eerste consult na de 20-wekenecho op de vaccinatie. Je krijgt 2 folders mee; 1 van het RIVM en 1 van ons. Daarna kun je een afspraak met ons maken. Naast de vaccinatie, geven wij tijdens deze afspraak informatie over het Rijksvaccinatieprogramma. Zwangere vrouwen kunnen bovendien bij ons terecht voor informatie over het aanstaande ouderschap en het Rijksvaccinatieprogramma voor het kind.

Campagne door het RIVM

Om de maternale kinkhoestvaccinatie onder de aandacht te brengen, start het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met een publiekscampagne. Deze is voornamelijk te zien op sociale media en online platforms zoals Ouders van Nu. De campagne start begin december en loopt daarna nog een aantal maanden door.

Vragen over de kinkhoestvaccinatie?

Je mag zelf kiezen of je de prik wilt. Heb je vragen? Stel ze gerust aan ons contactcentrum! Wij geven je graag antwoord en advies. Als je wilt, kun je via ons contactcentrum ook een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Lees ook: Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen op de website van RIVM