Zoek op trefwoord

Prik voor zwangeren tegen kinkhoest: dit is handig om te weten

Zwangere vrouw

Ben jij op 16 december 22 weken of langer zwanger? Dan kun je vanaf dan bij ons een prik halen tegen kinkhoest. In dit bericht lees je wat wij je er nu over kunnen vertellen. Het is handig om deze website in de gaten te houden voor het meest actuele nieuws hierover.

Waarom een prik tegen kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Het is gevaarlijk voor jonge baby’s. Met één prik tijdens je zwangerschap bescherm je jouw baby gelijk vanaf de geboorte. In dit eerdere nieuwsbericht lees je er meer over.

Wie kan de prik komen halen?

De prik is voor alle vrouwen die in Nederland wonen en 22 weken of langer zwanger zijn op 16 december 2019.

Waar en wanneer wordt geprikt?

Wij organiseren speciaal voor deze prik inloopmomenten op meerdere CJG-locaties in ons werkgebied. We maken daarvoor nu de planning; zodra we de exacte locaties en data weten, publiceren we dat op eenprikzogepiept.nl/wanneer. We doen er ons best voor dat deze informatie uiterlijk maandag 2 december online staat. Een postcodescanner laat dan zien wanneer er voor jou een prikmoment dichtbij is.

Eerste weken extra druk?

Omdat vanaf startdatum 16 december 2019 alle vrouwen tussen 22 weken en het einde van hun zwangerschap een gratis prik mogen komen halen, verwachten wij de eerste weken extra grote drukte. Het kan daarom zijn dat je tijdens een inloopspreekuur even moet wachten. De prik zelf is wel zo gepiept.

Publiekscampagne RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) start begin december een publiekscampagne over de kinkhoestprik. Mogelijk hoor je daarin dat een groep zwangeren de eerste weken na de startdatum voorrang krijgt. Goed om dan te weten: bij ons is iedereen die 22 weken of langer zwanger is gelijk welkom. Maar je kunt er natuurlijk voor kiezen de prik wat later, bijvoorbeeld in januari of februari, te halen als je op 16 december nog dicht bij de 22 weken zit.

Heb je vragen?

Je mag zelf kiezen of je de prik wilt. Als je vragen hebt of twijfelt, stel ze gerust aan ons contactcentrum! Wij geven je graag antwoord en advies. Ook kunnen wij je doorverwijzen naar de jeugdarts of jeugdverpleegkundige bij het CJG bij jou in de buurt.