Zoek op trefwoord

Lessenreeks ‘Leren over vaccineren’ beschikbaar voor scholen

Jongeren op school

Een team biologiedocenten heeft in samenwerking met het NIBI en RIVM een lessenserie voor de onderbouw ontwikkeld, genaamd Leren over vaccineren. Leerlingen verdiepen zich in deze lessen over vaccins en hun werking door middel van opdrachten. De lessenserie staat vanaf nu online.

Over de lessenserie

De lessenserie bestaat uit 8 opdrachten. Leerlingen doen kennis op over hoe een vaccin het immuunsysteem traint om ziekmakende bacteriën en virussen op te ruimen. Met deze kennis kunnen ze dan een weloverwogen keuze maken om zich al dan niet te laten vaccineren.
Zo maken ze een stripverhaal over het verschil tussen natuurlijke en kunstmatige immuniteit. Ze lezen artikelen met voor- en tegenstanders van vaccinatie en geven hun eigen mening op de aangedragen argumenten uit de artikelen. En met een stellingenspel vormen ze hun eigen mening over de voor- en nadelen van vaccineren. Alle informatie die de leerlingen tijdens deze opdrachten verzamelen, verwerken ze in de laatste opdracht in een poster, flyer, voorlichtingsfilm of presentatie waarmee ze hun kennis over vaccineren delen met anderen. In het ideale geval geven de leerlingen aan het eind van deze lessen voorlichting aan hun ouders. De lessenserie is geschikt voor de onderbouw van het vmbo en er is ook een versie voor havo/vwo-leerlingen beschikbaar. De komende tijd verzamelt het NIBI feedback zodat er op 10 mei 2020 een nieuwe versie beschikbaar komt.

Wedstrijd

Aan de lessenserie is ook een wedstrijd gekoppeld. Leerlingen kunnen een voorlichtingsproduct maken waarmee ze iemand anders, zoals hun ouders of vrienden, voorlichten over over wat een vaccin is en hoe dit beschermt tegen infectieziekten uit het Rijksvaccinatieprogramma. De beste inzendingen krijgen een plek op de online Hall of Fame en maken kans op een leuke prijs.

Meer informatie?

Wil je meer meer informatie over de lessenserie of direct aan de slag? Ga dan naar de website lerenovervaccineren.nl. Je vindt hier docenten- en leerlinghandleidingen, opdrachten, filmpjes en natuurlijk alle informatie over de wedstrijd.