Zoek op trefwoord

Ook HPV-vaccinatie voor jongens

vaccinatiefoto vaccinatiedag Ahoy

Nu krijgen alleen meisjes een HPV-vaccinatie, maar vanaf 2021 kunnen jongens ook ingeënt worden tegen het HPV-virus. Dan komt de vaccinatie  voor alle kinderen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ook gaat de leeftijd waarop de prik wordt gegeven omlaag.

HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact en kan kanker en genitale wratten veroorzaken. De meest voorkomende vorm van kanker door HPV is baarmoederhalskanker, maar komen ook andere vormen van kanker voor, zoals kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis en mond- of keelholte. Het vaccin beschermt hiertegen.

Gevolgen HPV-virus

Het HPV-virus is erg besmettelijk: ongeveer 8 op de 10 mannen en vrouwen raken ooit besmet met HPV. De meeste infecties gaan vanzelf weer over, maar soms wordt het virus niet opgeruimd door het lichaam. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Ieder jaar krijgen ongeveer 1.000 vrouwen en 500 mannen kanker door het HPV-virus. Rond de 300 vrouwen en 200 mannen sterven door een vorm van kanker die door het virus is veroorzaakt.

Leeftijd gaat omlaag

De leeftijd waarop de HVP-vaccinatie gegeven wordt, gaat in 2021 ook veranderen. Nu krijgen meisjes de injectie op 13-jarige leeftijd, maar straks worden alle kinderen eerder gevaccineerd. Op advies van de Gezondheidsraad wordt de leeftijd verlaagd naar 9 jaar. De leeftijd gaat omlaag omdat de vaccinatie dan beter kan worden ingepast in de rest van het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen die het HPV-vaccinatie hebben gemist, krijgen nogmaals de kans om de prik te halen wanneer ze 14, 16 of 17 jaar oud zijn.

Op latere leeftijd laten vaccineren

Momenteel hebben meisjes totdat ze 18 jaar oud zijn recht op de gratis HPV-vaccinatie. Mannen  en vrouwen kunnen op eigen kosten gevaccineerd worden bij de huisarts. Het Rijksvaccinatieprogramma eindigt nu als mensen volwassen worden, maar in de toekomst krijgen mannen en vrouwen van 18 tot 26 jaar de mogelijkheid om zich alsnog gratis in te laten enten als ze vaccinaties hebben gemist.