Zoek op trefwoord

Vakantieplannen? Lees het mazelenadvies RIVM

mazelen op huid

In meerdere landen zijn de mazelen uitgebroken. De grootste uitbraken zijn in Oekraïne en Roemenië, maar ook bijvoorbeeld in Frankrijk en Italië worden momenteel uitbraken gemeld. Heb je plannen om naar een van deze landen (BRM-landenlijst) te gaan, ben jij of is jouw kind (nog) niet gevaccineerd tegen mazelen en heb je de ziekte niet doorgemaakt? Lees dan dit bericht.

Uitbraken vooral bij lokale bevolking

Omdat de mazelen vooral voorkomen onder de lokale bevolking, adviseert het RIVM bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij mensen thuis, familiebezoek) om de mazelenvaccinatiestatus op peil te brengen. Dat wil zeggen dat het RIVM mensen die niet eerder zijn gevaccineerd en geen mazelen hebben doorgemaakt, adviseert om zich te laten vaccineren.

Kinderen eerder vaccineren

Voor kinderen vanaf 6 maanden die in deze landen bij mensen thuis logeren, wordt vervroegde vaccinatie geadviseerd. Normaal krijgen peuters deze BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rodehond) als zij 14 maanden oud zijn. Sommige landen hebben een vaccinatieplicht. Ga jij naar zo’n land? Dan adviseert het RIVM een bewijs van inenting mee te nemen.

Waar zijn mazelenuitbraken?