Zoek op trefwoord
Klantcontactcentrum

Wij geven graag advies

Je kan ons alles vragen over vaccinaties. We hebben informatie voor je, gaan graag met je in gesprek en als jij dat wilt dan geven we advies. Ook als je twijfelt of je een prik wilt halen, bijvoorbeeld de HPV-vaccinatie of de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte, dan kun je bij ons terecht.

Twijfel jij of je jouw kind wilt laten vaccineren en wil je deskundig advies zodat je zelf een weloverwogen beslissing kunt nemen? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Wie wij zijn? Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere deskundigen. Wij werken in de regio Rotterdam-Rijnmond en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

 

 

Druktemeter

Wij bellen, appen of chatten nu met een paar ouders, verzorgers of jongeren. Daarna helpen we jou. Dit duurt meestal niet zo lang. Bel je? Dan helpen we je binnen enkele minuten.

Rustig
(Afspraak)
Druk
Druk
Rustig
Rustig
Rustig

Danielle

helpt je graag

Zit je met een vraag of wil je advies? Ik sta samen met mijn collega's voor je klaar.

Ontmoet het team
Veelgestelde vragen
Wie worden er uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie?

Ben je geboren in 2007 of 2008 en heb je de HPV-vaccinatie nog niet gehad, dan krijgt je een uitnodiging voor 1 van onze vaccinatiedagen. Meisjes die zijn geboren tussen 2002 en 2006 en de prik niet eerder hebben gehad, krijg een extra oproep.

Wie worden er uitgenodigd voor de MenACWY-vaccinatie?

Ben je geboren in 2006 of 2007 en heb je de MenACWY-vaccinatie nog niet gehad, dan krijgt je een uitnodiging voor 1 van onze vaccinatiedagen. Ook jongeren die zijn geboren tussen 2001 en 2005, nog geen prik hebben gehad en zelf contact met ons hebben opgenomen, krijgen een uitnodiging. 

Wanneer krijg ik de uitnodiging voor deze prik?

De uitnodiging valt ongeveer 2 weken voor de vaccinatiedag op jouw deurmat.

Hoe worden de vaccinatiedagen coronaproof georganiseerd?
  • Alle jongeren komen op een vaste dag en afgesproken tijdstip.
  • De jongeren (en hun begeleiders) zijn alleen welkom als ze niet in quarantaine zijn en geen coronagerelateerde klachten (verkouden, niezen, loopneus, hoesten, keelpijn, of verlies van reuk of smaak) hebben.
  • De doorstroom laten we zo vlot mogelijk verlopen.
  • Iedereen houdt zich aan de maatregelen zoals het dragen van een mondkapje, 1,5 meter afstand houden, handen desinfecteren en zoveel mogelijk alleen komen.
  • Iedereen doorloopt een gezondheidscheck.
  • Er zijn vaste looproutes uitgezet.
  • Er zijn niet meer professionals aanwezig dan nodig. Zij dragen beschermingsmiddelen. 
  • Toiletten worden doorlopend schoongemaakt.

Ik heb geen uitnodiging ontvangen, maar wil de HPV- en/of MenACWY-vaccinatie alsnog komen halen. Hoe kan ik een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op. Dan bespreken we de mogelijkheden om de prik(ken) op een CJGlocatie bij jou in de buurt te halen. 

Ik kan niet op de datum of het tijdstip die in de uitnodigingsbrief staat. Kan ik op een ander moment komen?

Je krijgt dan een nieuwe uitnodiging aan het einde van dit jaar. Door het coronavirus houden we ons aan extra veiligheidsmaatregelen. We nodigen jongeren daarom op een vaste dag en vooraf gepland tijdstip uit, en alleen dan kun je komen. 

Ik heb last van coronagerelateerde klachten (verkouden, niezen, loopneus, hoesten, keelpijn, of verlies van reuk of smaak). Mag ik mijn prik toch komen halen?

Nee, blijft thuis en laat je testen als je dat nog niet hebt gedaan. Je hoeft het niet aan ons te laten weten: we nodigen je aan het einde van het jaar opnieuw uit. 

Ik heb last van coronagerelateerde klachten (verkouden, niezen, loopneus, hoesten, keelpijn, of verlies van reuk of smaak), maar heb een negatieve coronatest. Mag ik mijn prik komen halen?

Wanneer jij je op het juiste moment hebt laten testen op het coronavirus en er zijn geen andere redenen om in quarantaine te gaan of blijven (denk aan: nauw contact met een coronapatiënt, of je hebt opnieuw of andere klachten), ben je in principe welkom. Heb je koorts, dan geven we de prik niet.  

Mag ik gevaccineerd worden als ik het coronavirus heb gehad?

Ja, maar alleen als je geen klachten meer hebt en de GGD heeft aangegeven dat je niet meer in isolatie hoeft. 

Ben je vatbaarder voor het coronavirus als je de HPV en/of MenACWY-vaccinatie hebt gekregen?

Nee, de vaccinaties hebben geen invloed op de vatbaarheid voor het coronavirus. 

Mag ik de prik(ken) onder schooltijd halen?

Jouw school weet van de vaccinatiedagen. Je mag de prik dus gewoon komen halen. Heb je een toets? Overleg dan met school. Kom je niet, dan nodigen we je aan het einde van het jaar opnieuw uit. 

Hoe lang duurt mijn afspraak?

De afspraak duurt een minuut of 10 (de prik zelf maar een paar seconden). Doordat we met vaste afspraken werken, zijn de wachttijden kort. 

Hoe ver van tevoren mag ik naar de afspraak komen?

Kom niet te vroeg (maximaal 5 minuten voor je afspraak). 

Wat moet ik meenemen naar de vaccinatiedag?

Je neemt onze uitnodiging mee, de oproepkaart(en) die je hebt gekregen van het RIVM, jouw vaccinatiekaart en identiteitsbewijs (vanaf 14 jaar verplicht). 

Ik kan mijn oproepkaart van het RIVM niet vinden. Kan ik wel mijn vaccinatie(s) krijgen?

Ja hoor, dat kan. Meld bij binnenkomst dat je de oproepkaart niet bij je hebt en dan helpen we verder. Neem, als je die hebt, wel je legitimatiebewijs mee! 

Mag ik de prik ook op een andere priklocatie halen?

Nee, door de coronamaatregelen is dit niet mogelijk. Kom je niet, dan nodigen we je aan het einde van het jaar opnieuw uit. 

Mag ik iemand meenemen die mij steunt tijdens de prik?

Je mag 1 begeleider meenemen. Lukt het om de prik alleen te halen, dan vragen wij aan de begeleider om buiten op je te wachten.  

Ik durf me niet in een grote ruimte te laten vaccineren. Zijn er andere mogelijkheden?

Al onze priklocaties hebben een aparte priklijn voor kinderen en jongeren die angstig zijn of om medische redenen de prik apart moeten krijgen. Deze priklijnen zijn afgeschermd of bevinden zich in een andere ruimte. Mocht het geven van de prik op de priklocatie niet lukken, dan kan er altijd een afspraak gemaakt worden bij een CJG-locatie bij jou in de buurt. 

Ik heb een uitnodiging ontvangen voor de MenACWY-vaccinatie, maar moet ook nog de prik tegen HPV krijgen. Kan ik die prikken tegelijk krijgen?

Ja, dat kan. Neem de oproepkaarten van beide vaccinaties mee. We vaccineren je dan zowel tegen de meningokokkenziekte als het humaan papillomavirus (HPV). Kun je een oproepkaart niet meer vinden, geef dit dan bij de ingang aan. Onze medewerkers van de administratie helpen je dan verder. 

Ik moet, naast de HPV- en MenACWY-vaccinatie, nog een andere vaccinatie hebben. Kan ik die tegelijkertijd krijgen?

Nee, op de priklocaties hebben we alleen de HPV en MenACWY-vaccinatie beschikbaar. Heb je andere vaccinaties nodig, neem dan contact met ons op. We maken dan een afspraak op een CJG-locatie bij jou in de buurt.

Mag ik mijn broers en zussen, die ook gevaccineerd moeten worden, meenemen naar de vaccinatiedag?

Ja, maar wel alleen wanneer zij voor dezelfde vaccinatiedag zijn uitgenodigd om de HPV en/of MenACWY-vaccinatie te halen. 

Ik twijfel of ik de vaccinatie wil. Kan ik hier meer informatie over krijgen?

Op deze website vind je meer informatie over de verschillende vaccinaties en het Rijksvaccinatieprogramma. Ook op de website van het RIVM staat meer informatie. Je kan ook altijd met ons contact opnemen. Wij geven je graag antwoord en advies. Ook kunnen wij je doorverwijzen voor een persoonlijk gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het CJG bij jou in de buurt. 

Ik wil of hoef niet (meer) gevaccineerd worden, hoe kan ik me afmelden?

Ga je geen prik halen omdat je hem al hebt gehaald bij de huisarts, GGD of het CJG? Laat dit dan weten aan het RIVM regiokantoor. Je kunt je vaccinatie met je naam, burgerservicenummer (BSN) en de datum waarop de prik is gegeven doorgeven via de contactpagina van het RIVM. Ook als je de prik niet wilt, kun je dit doorgeven aan het RIVM. Je wordt dan niet meer uitgenodigd. Heb je hier nog vragen over? We geven je graag antwoord en advies.

Waar kan ik als zwangere de vaccinatie tegen kinkhoest halen?

We geven de prik op verschillende locaties en momenten, je kunt zelf kiezen waar en wanneer je gaat. 

Waar vind ik de onderzoeken die zijn gedaan naar de kinkhoestvaccinatie?

Die informatie, met bronvermelding, staat op de website 22wekenprik.nl. 
Vaccinaties tegen difterie, kinkhoest en tetanus worden wereldwijd al jaren gegeven en onderzocht. Tot november 2019 zijn er 27 onderzoeken uitgevoerd naar de veiligheid en bijwerkingen van de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. De resultaten hiervan zijn positief. Er blijkt onder meer uit dat de prik de baby in de eerste maanden goed beschermt. 

Ik wil een bijwerking melden, waar kan ik dan doen?

De meeste bijwerkingen van vaccins zijn bekend, omdat er steeds onderzoek naar wordt gedaan en vaccins aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen. Als je denkt dat je kind een bijwerking heeft, meld dit dan aan ons bij het volgende bezoek. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kent de specifieke situatie van jouw kind en meldt de bijwerking bij Lareb, het Nederlandse bijwerkingencentrum. Lareb verzamelt informatie over alle bijwerkingen van vaccins en geneesmiddelen in Nederland. Je kunt de bijwerking ook zelf melden. Ook als je als zwangere bij ons de vaccinatie tegen kinkhoest haalt, is het belangrijk om eventuele bijwerkingen door te geven.

 

Bel onze professionals (8.00-17.00u) (8.00-17.00u)
088 - 20 10 000
Antwoord: zo snel mogelijk
Stel je vraag via WhatsApp (8.30-16.30u)
Maak of verzet je afspraak
Antwoord: binnen 15 minuten
Stuur een e-mail
Antwoord: binnen een werkdag
Stel je vraag op Twitter
Antwoord: binnen 15 minuten
Stel je vraag op Facebook
Antwoord: binnen 30 minuten
Chat met ons
Antwoord: binnen 30 minuten
Het CJG op social media