Zoek op trefwoord
Klantcontactcentrum

Wij geven graag advies

Je kan ons alles vragen over vaccinaties. We hebben informatie voor je, gaan graag met je in gesprek en als jij dat wilt dan geven we advies. Ook als je twijfelt of je een prik wilt halen, bijvoorbeeld de HPV-vaccinatie of de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte, dan kun je bij ons terecht.

Twijfel jij of je jouw kind wilt laten vaccineren en wil je deskundig advies zodat je zelf een weloverwogen beslissing kunt nemen? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Wie wij zijn? Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere deskundigen. Wij werken in de regio Rotterdam-Rijnmond en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

 

 

Druktemeter

Wij bellen, appen of chatten nu met een paar ouders, verzorgers of jongeren. Daarna helpen we jou. Dit duurt meestal niet zo lang. Bel je? Dan helpen we je binnen enkele minuten.

Rustig
Rustig
Druk
Druk
Rustig
Rustig
Rustig

Danielle

helpt je graag

Zit je met een vraag of wil je advies? Ik sta samen met mijn collega's voor je klaar.

Ontmoet het team
Veelgestelde vragen
Wie worden er uitgenodigd voor de DTP- en BMR-vaccinatie?

Alle kinderen geboren in 2012 nodigen wij uit voor twee vaccinaties  tegen difterie, tetanus, polio en bof, mazelen en rodehond. De kinderen die geboren zijn in 2011 en de DTP en/of BMR-vaccinatie nog niet hebben gehad, ontvangen ook een uitnodiging. 

Wie worden er uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie?

Meisjes geboren in 2007 en 200ontvangen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen HPV, het virus dat onder andere baarmoederhalskanker (HPV) veroorzaaktMeisjes die geboren zijn tussen 2002 en 2006 en nog één of meerdere prikken missen ontvangen ook een uitnodiging om de prik te halen zodat zij volledig gevaccineerd zijn tegen HPV.

Wie worden er uitgenodigd voor de MenACWY-vaccinatie?

Alle jongeren die zijn geboren in 2007 krijgen een uitnodiging voor de prik tegen de meningokokkenziekte typen A, C, W en Y (MenACWY). De jongeren die zijn geboren in 2006 en dide MenACWY-vaccinatie nog niet hebben gehad, ontvangen ook een uitnodiging.

Wanneer krijg ik de uitnodiging voor mijn prik?

De uitnodiging valt ongeveer half oktober op jouw deurmat.

Hoeveel HPV-vaccinaties heb je nodig om voldoende beschermt te zijn?

Deze vaccinatie bestaat uit twee prikken. Meisjes van 15 jaar en ouder zijn na 3 prikken goed beschermd. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat alle prikken worden gehaald. 

Wanneer mag je de volgende HPV-vaccinatie halen?

Meisjes onder de 15 jaar die gestart zijn met de serie HPV-prikken krijgen 2 vaccinaties met 6 maanden ertussen (minimaal 150 dagen oftewel 5 maanden).  Meisjes boven de 15 jaar hebben 3 prikken nodig om goed beschermd te zijn. Tussen de eerste en tweede vaccinatie zit 1 maand, tussen de tweede en derde vaccinatie zit minimaal 120 dagen oftewel 4 maanden.

Kijk hieronder wanneer jij je tweede of derde HPV-prik kan halen:
 

  Ik kom voor HPV 2  Ik kom voor HPV 3 
Jouw prikdatum   En ben jonger dan 15 jaar (minimaal 150 dagen na HPV 1)  En ben 15 jaar of ouder (minimaal 21 dagen na HPV 1)  En ben 15 jaar of ouder (minimaal 120 dagen na HPV 2) 
  HPV 1 gehad op:  HPV 1 gehad op:  HPV 2 gehad op: 
2-nov  5 juni of eerder  12 oktober of eerder  5 juli of eerder 
4-nov  7 juni of eerder  14 oktober of eerder  7 juli of eerder 
9-nov  12 juni of eerder  19 oktober of eerder  12 juli of eerder 
10-nov  13 juni of eerder  20 oktober of eerder  13 juli of eerder 
17-nov  20 juni of eerder  30 oktober of eerder  23 juli of eerder 
18-nov  21 juni of eerder  31 oktober of eerder  24 juli of eerder 
23-nov  26 juni of eerder  5 november of eerder  29 juli of eerder 
24-nov  27 juni of eerder  6 november of eerder  30 juli of eerder 
25-nov  28 juni of eerder  7 november of eerder  31 juli of eerder 
29-nov  2 juli of eerder  11 november of eerder  4 augustus of eerder 
1-dec  4 juli of eerder  13 november of eerder  6 augustus of eerder 
7-dec  10 juli of eerder  19 november of eerder  12 augustus of eerder 
8-dec  11 juli of eerder  20 november of eerder  13 augustus of eerder 
9-dec  12 juli of eerder  21 november of eerder   14 augustus of eerder 
Hoe worden de vaccinatiedagen coronaproof georganiseerd?
  • Alle kinderen en jongeren ontvangen een uitnodiging op een vaste dag en afgesproken tijdstip. We vragen iedereen zoveel mogelijk op dat moment te komen.
  • De kinderen en jongeren (en hun begeleider) zijn alleen welkom als ze niet in quarantaine zijn en geen coronagerelateerde klachten (verkouden, niezen, loopneus, hoesten, keelpijn, of verlies van reuk of smaak) hebben.
  • Houd je aan de landelijke basisregels zoals handen desinfecteren of wassen, niezen in de elleboog en thuisblijven bij klachten.
  • Iedereen doorloopt een gezondheidscheck.
  • We houden 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Iedereen draagt een mondkapje.
  • Er zijn vaste looproutes uitgezet en de doorstroom laten we zo vlot mogelijk verlopen.
  • De priklocatie wordt zoveel mogelijk geventileerd.
  • Er zijn niet meer professionals aanwezig dan nodig.

Let op: je hebt geen CoronaCheck app nodig om naar binnen te mogen.

We hebben 2 filmpjes gemaakt om je te laten zien hoe wij onze vaccinatiedagen coronaproof organiseren: 

Heb je de CoronaCheck app nodig om op de priklocatie binnen te komen?

Nee, je kan gewoon zonder CoronaCheck app naar binnen om je prik(ken) te halen.

Kun je de DTP-/BMR-, HPV- en/of MenACWY-vaccinatie alsnog komen halen wanneer je geen uitnodiging hebt ontvangen?

Ja, dat is geen probleem. In de agenda voor vaccinatiedagen staan alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond op een rij. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.

Kun je de vaccinatie(s) ook op een ander moment halen wanneer je niet op de datum of het tijdstip kan die in de uitnodiging vermeld staan?

Ja, dat is geen probleem. In de agenda voor vaccinatiedagen staan alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond op een rij. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.

Wat zijn de openingstijden van de vaccinatiedagen?

Omdat onze dienstverlening onder ‘medisch contactberoep’ valt, mogen wij onze normale openingstijden aanhouden. Kijk in de agenda voor de openingstijden van alle vaccinatiedagen.

Mag je de prik(ken) halen als je last hebt van coronagerelateerde klachten (zoals verkouden, niezen, loopneus, hoesten, keelpijn, of verlies van reuk of smaak)?

Nee, blijft thuis en laat je testen als je dat nog niet hebt gedaan. Je hoeft het niet aan ons te laten weten: we nodigen je in het voorjaar opnieuw uit.

Mag je de prik(ken) halen als je een negatieve coronatest hebt, maar wel last hebt van coronagerelateerde klachten (zoals verkouden, niezen, loopneus, hoesten, keelpijn, of verlies van reuk of smaak)?

Wanneer jij je op het juiste moment hebt laten testen op het coronavirus en er zijn geen andere redenen om in quarantaine te gaan of blijven (denk aan: nauw contact met een coronapatiënt, of je hebt opnieuw of andere klachten), ben je in principe welkom. Heb je koorts, dan geven we de prik niet.

Mag je gevaccineerd worden als je het coronavirus hebt gehad?

Ja, maar alleen als je geen klachten meer hebt en de GGD heeft aangegeven dat je niet meer in isolatie hoeft.

Ben je vatbaarder voor het coronavirus als je de DTP-/BMR-, HPV en/of MenACWY-vaccinatie hebt gekregen?

Nee, de vaccinaties hebben geen invloed op de vatbaarheid voor het coronavirus.

Mag je de vaccinatie halen als je ook een afspraak hebt voor een coronaprik?

Voor de zekerheid wordt er tijd gelaten tussen de prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma en de coronaprik. Daardoor is bij klachten duidelijk door welke prik het veroorzaakt wordt. Het advies is om eerst je de prik(ken) uit het Rijksvaccinatieprogramma te halen en daarna pas de coronaprik. Na de vaccinatie moet je minimaal 7 dagen wachten voordat je je coronaprik haalt. Heb je de BMR-vaccinatie gehad, wacht dan minimaal 14 dagen. Heb je toch eerst de coronaprik gehad, dan moet je minimaal 14 dagen wachten voordat je een andere prik mag hebben. De griepprik mag wel tegelijk met de DTP-, BMR, HPV of MenACWY-vaccinatie gehaald worden (zie de vraag: Mag je de vaccinatie halen als je rond dezelfde tijd de griepprik moet halen?)

Mag je de vaccinatie halen als je rond dezelfde tijd de griepprik moet halen?

De prik(ken) uit het Rijksvaccinatieprogramma en de griepprik mogen tegelijkertijd gehaald worden, daar hoeft geen bepaalde tijd tussen te zitten. Er moet wel tijd zitten tussen de coronaprik en andere prikken (zie de vraag: Mag je de vaccinatie halen als je ook een afspraak hebt voor een coronaprik?)

Mag je de prik(ken) onder schooltijd halen?

Ja, alle scholen weten van de vaccinatiedagen afIedereen mag de prik(ken) dus gewoon komen halen. Staat er een toets gepland? Overleg dan met school. De prikken mogen ook op een ander moment gehaald worden. In de agenda voor vaccinatiedagen staan alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond op een rij. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.

Hoelang duurt mijn afspraak?

De afspraak duurt een minuut of 10 (de prik zelf maar een paar seconden). Doordat we met vaste afspraken werken, zijn de wachttijden kort.

Hoelang van tevoren mag je naar de afspraak komen?

Kom niet te vroeg (5 minuten voor je afspraak). Zo zorgen we voor een goede doorstroming.

Wat moet ik meenemen naar de vaccinatiedag?

Je neemt de uitnodiging van het RIVM mee, de vaccinatiekaart(en) die je hebt gekregen van het RIVM, jouw vaccinatiebewijs (waar je vorige vaccinaties op staan) of het nieuwe vaccinatiebewijs dat je van het RIVM hebt ontvangen en identiteitsbewijs (vanaf 14 jaar verplicht).

Kun je je vaccinatie(s) krijgen wanneer je je vaccinatiekaart(en) van het RIVM kwijt bent?

Ja hoor, dat kan. Meld bij binnenkomst dat je de vaccinatiekaart(en) niet bij je hebt en dan helpen we verder. Neem, als je die hebt, wel je legitimatiebewijs mee (vanaf 14 jaar verplicht)!

Mag je de prik(ken) ook op een andere priklocatie halen?

Ja, dat is geen probleem. In de agenda voor vaccinatiedagen staan alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond op een rij. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.

Kun je je vaccinaties op dezelfde dag krijgen wanneer je voor de HPV- en MenACWY-vaccinatie op 2 verschillende dagen bent uitgenodigd?

Ja, dat is geen probleem. Beide prikken mogen tegelijk gegeven worden. Kies dan de dag uit dat het beste voor je uitkomt.

Mag je iemand meenemen die je steunt tijdens het vaccineren?

Je mag 1 begeleider meenemen.  Wanneer je met meerdere begeleiders komt, kan het zijn dat de extra begeleider wordt gevraagd buiten te wachten. Lukt het om de prik alleen te halen, dan vragen wij aan de begeleider om buiten op je te wachten.

Kun je de prik ook in een afgesloten ruimte krijgen als je bang bent om je te laten vaccineren of er een andere medische reden is?

Al onze priklocaties hebben een aparte priklijn voor kinderen en jongeren die angstig zijn of om medische redenen de prik apart moeten krijgen. Deze priklijnen zijn afgeschermd of bevinden zich in een andere ruimte. Mocht het geven van de prik op de priklocatie niet lukken, dan kan er altijd een afspraak gemaakt worden bij een CJG-locatie bij jou in de buurt.

Kun je ook andere prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen, dan waarvoor je een uitnodiging hebt ontvangen?

Ja, dat kan. Neem de vaccinatiekaarten van de vaccinaties mee, dan kijken we op de priklocatie wat mogelijk is. We hebben namelijk een beperkte voorraad vaccins en in sommige gevallen moeten we een aantal zaken uitzoeken. Dat kan niet altijd op een vaccinatiedag.

Mag je je broers en zussen, die ook gevaccineerd moeten worden, meenemen naar de vaccinatiedag?

Ja, dat is geen probleem. Kies dan de dag uit dat het beste voor jullie uitkomt.

Kun je meer informatie over de vaccinatie(s) krijgen wanneer je nog twijfelt om ze te nemen?

Op deze website vind je meer informatie over de verschillende vaccinaties en het Rijksvaccinatieprogramma. Ook op de website van het RIVM staat meer informatie. Je kan ook altijd met ons contact opnemen. Wij geven je graag antwoord en advies. Ook kunnen wij je doorverwijzen voor een persoonlijk gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het CJG bij jou in de buurt.

Wat moet je doen als je de DTP-/BMR, HPV- of MenACWY-vaccinatie al ergens anders hebt gehad?

Ga je geen prik halen omdat je hem al hebt gehaald bij de huisarts, GGD of het CJG? Laat dit dan weten aan het RIVM regiokantoor. Je kunt je vaccinatie met je naam, burgerservicenummer (BSN) en de datum waarop de prik is gegeven doorgeven via de contactpagina van het RIVM. 

Hoe kun je je afmelden voor het Rijksvaccinatieprogramma?

Als je de prik(ken) niet wilt, kun je dit via de contactpagina van het RIVM doorgeven. Je wordt dan niet meer uitgenodigd. Heb je hier nog vragen over? We geven je graag antwoord en advies.

Waar kan ik als zwangere de vaccinatie tegen kinkhoest halen?

We geven de prik op verschillende locaties en momenten, je kunt zelf kiezen waar en wanneer je gaat.

Waar vind ik de onderzoeken die zijn gedaan naar de kinkhoestvaccinatie?

Die informatie, met bronvermelding, staat op de website 22wekenprik.nl. Vaccinaties tegen difterie, kinkhoest en tetanus worden wereldwijd al jaren gegeven en onderzocht. Tot november 2019 zijn er 27 onderzoeken uitgevoerd naar de veiligheid en bijwerkingen van de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. De resultaten hiervan zijn positief. Er blijkt onder meer uit dat de prik de baby in de eerste maanden goed beschermt.

Ik wil een bijwerking melden, waar kan ik dan doen?

De meeste bijwerkingen van vaccins zijn bekend, omdat er steeds onderzoek naar wordt gedaan en vaccins aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen. Als je denkt dat je kind een bijwerking heeft, meld dit dan aan ons bij het volgende bezoek. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kent de specifieke situatie van jouw kind en meldt de bijwerking bij Lareb, het Nederlandse bijwerkingencentrum. Lareb verzamelt informatie over alle bijwerkingen van vaccins en geneesmiddelen in Nederland. Je kunt de bijwerking ook zelf melden. Ook als je als zwangere bij ons de vaccinatie tegen kinkhoest haalt, is het belangrijk om eventuele bijwerkingen door te geven.

Bel onze professionals (8.00-17.00u) (8.00-17.00u)
088 - 20 10 000
Antwoord: zo snel mogelijk
Stel je vraag via WhatsApp (8.30-16.30u)
Voor afspraken en algemene vragen, ook over de vaccinatiedagen
Antwoord: binnen 15 minuten
Stel je vraag via WhatsApp
Voor vragen over opvoeden, opgroeien en ontwikkeling
Antwoord: binnen 15 minuten
Stuur een e-mail
Antwoord: binnen een werkdag
Stel je vraag op Twitter
Antwoord: binnen 15 minuten
Stel je vraag op Facebook
Antwoord: binnen 30 minuten
Chat met ons
Antwoord: binnen 30 minuten
Het CJG op social media