Zoek op trefwoord

Krijg jij binnenkort een prik?

Alle kinderen in Nederland kunnen gratis worden gevaccineerd tegen een aantal ernstige ziekten. De meeste prikken van het Rijksvaccinatieprogramma kreeg je toen je jonger was, maar ook vanaf 12 jaar geven wij vaccinaties.

De dag van de prik tegen HPV

Meisjes krijgen in het jaar dat zij 13 worden een uitnodiging voor de vaccinaties tegen HPV. Dat virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Ga jij binnenkort een prik halen? In dit filmpje zie je wat je kunt verwachten.

Bekijk ook onze andere video's

Vaccinaties

Tegen welke ziekten worden kinderen van 12 tot 18 jaar gevaccineerd en wat zijn de bijwerkingen? Klik op een prik voor meer informatie. En voor als je straks de prik gaat halen, geven we je alvast een tip: eet iets voor je naar de vaccinatiedag komt.

Ik ga samen met een vriend of vriendin, wel zo gezellig.

Deze prik is niet standaard.
Zwanger

De eerste vaccinatie is voor vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn. Je beschermt hiermee je baby gelijk vanaf de geboorte tegen kinkhoest.

Welke vaccinaties krijg je?
DKT
6 - 9 weken

Sommige baby's hebben een extra prik nodig als zij tussen de 6 en 9 weken oud zijn. De jeugdarts overlegt dit met jou.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
DKTP-Hib-HepB
3 maanden

Met 3 maanden krijgt je baby de eerste vaccinaties; de ziekten waartegen deze prikken beschermen zijn voor jonge kinderen gevaarlijk.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
DKTP-Hib-HepB
Pneu
5 maanden

Met 5 maanden krijgt je baby een DKTP-Hib-HepB-prik en een prik tegen pneumokokkenziekte. Deze vaccinaties moeten meerdere malen worden herhaald om goed te beschermen.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
DKTP-Hib-HepB
Pneu
11 maanden

Je kind krijgt de derde DKTP-Hib-HepB-prik. Ook is het tijd voor de laatste vaccinatie tegen pneumokokkenziekte. Zo bouwt je kind voor lange tijd bescherming op tegen de ziekten.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
DKTP-Hib-HepB
Pneu
14 maanden

Je kind krijgt 2 vaccinaties; een tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR), en een tegen de meningokokkenziekte. De kans op een meningokokkenbesmetting is klein, maar de ziekte is zeer ernstig.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
MenACWY
BMR
4 jaar

In de loop van de tijd neemt de bescherming van de eerdere 3 DKTP-prikken iets af. Daarom wordt de prik nu nog een keer herhaald.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
DKTP
9 jaar

Het is tijd voor de laatste prikken tegen de bof, mazelen en rodehond, en tegen difterie, tetanus en polio. Deze 2 vaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen deze ziekten.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
DTP
BMR
12/13 jaar

Het humaan papillomavirus kan bij meisjes en vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken. De HPV-vaccinatie beschermt je er, na 2 prikken, voor vele jaren tegen.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
HPV
14 jaar

In het jaar waarin je 14 wordt krijg je een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y, omdat je op deze leeftijd de bacterie makkelijker dan anderen kan oplopen en verspreiden.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
MenACWY

Waar en wanneer kun jij je prik halen?

Met de oproepkaart die je thuisgestuurd krijgt van het RIVM kun je een vaccinatie halen. Daarvoor organiseren wij vaccinatiedagen. Op verschillende dagen en locaties, zodat er altijd een moment is waarop jij kunt. Bekijk het overzicht of vul de 4 cijfers van jouw postcode in.

Wat moet je meenemen?

  • Oproepkaarten (gekregen van het RIVM)
  • Vaccinatiekaart of GroeiGids
  • Identiteitsbewijs (vanaf 14 jaar)

Oproepkaart kwijt?

Dat kan gebeuren. Meld het bij binnenkomst en we helpen je verder.

Heb je twijfels?

Wij vinden het verstandig dat iedereen zich laat vaccineren, maar je mag zelf kiezen of je het wel of niet wilt. Weet je het niet zeker, bijvoorbeeld door verhalen die je hebt gehoord of gelezen? Twijfel dan niet en vraag ons ernaar! Wij gaan er graag met je over in gesprek, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.  

Lees meer
Veelgestelde vragen
Doet de prik pijn?

Nee, de prik doet geen pijn. Je voelt de naald wel een beetje, maar tel tot 10 en het is voorbij.

Wat als ik last krijg van mijn prik?

De meeste jongeren hebben weinig last van bijwerkingen na de prik. Misschien wordt de prikplek later op de dag rood en warm of zwelt het een beetje. Het betekent dat je lichaam gaat reageren op de vaccinaties. Het wordt binnen een paar dagen minder. Wil je meer over weten over de desbetreffende vaccinatie? Bekijk dan de vaccinaties pagina.

Mag ik na de prik spelen of sporten?

Zeker! Hoe meer jij je armen beweegt na de prik, hoe minder last je ervan krijgt.

De dag van de prik tegen meningokokkenziekte

Ga jij binnenkort een prik halen tegen meningokokkenziekte? Op de website deelditnietmetjevrienden.nl vind je er veel informatie over. En om je te laten zien wat je kunt verwachten tijdens een vaccinatiedag, maakten we dit filmpje.

Jongeren over de MenACWY-prik

Deze jongeren haalden de vaccinatie tegen meningokokken typen A, C, W en Y. In dit filmpje zie je hun ervaring. Een van hen zegt: ‘Tegen vrienden die hem niet willen halen of het nog niet hebben gedaan, wil ik zeggen: het valt echt heel erg mee en het doet echt niet veel pijn.’

Deze mensen zijn er voor jou

Op de vaccinatiedag kun je verschillende mensen tegenkomen. Van welkomstmedewerkers tot lijnverdelers en van jeugdartsen tot prikkers. Zij zijn er voor jou, bijvoorbeeld om je de kortste rij te wijzen, jouw vragen te beantwoorden en natuurlijk om je de prik(ken) te geven. Wil je weten welke professionals rondlopen tijdens een vaccinatiedag? Je ziet het in dit filmpje.