Zoek op trefwoord

Vaccinatiegegevens delen. Waarom eigenlijk?

In Nederland krijgen zwangere vrouwen, jonge kinderen en tieners gratis vaccinaties tegen verschillende infectieziekten. Om te zorgen dat iedereen goed beschermd is, werken 2 partijen samen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf 1 januari 2022 hebben we een derde partij nodig, namelijk jou. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan verder. 

Het RIVM houdt landelijk bij wie welke vaccinaties nodig heeft en de regionale jeugdgezondheidszorgorganisatie geeft de prikken. In de regio Rotterdam-Rijnmond is dat CJG Rijnmond. Als je een vaccinatie bij ons hebt gekregen, geven we daarover informatie aan het RIVM. Namelijk:

Doordat we deze informatie op een goed beveiligde manier met elkaar uitwisselen, kunnen we ons werk beter doen.

Waar is mijn hulp voor nodig?

Vanaf 1 januari 2022 hebben we jouw toestemming nodig om jouw vaccinatiegegevens samen met je persoonsgegevens uit te wisselen. En die toestemming is belangrijk. Want we kunnen verschillende taken alleen (goed) doen als het RIVM weet wie welke vaccinaties heeft gekregen en wanneer.

Minder fouten

Al met al zorgt de uitwisseling ervoor dat we jouw gegevens goed op een rij hebben. Zo voorkomen we dat je kind te veel of te weinig vaccinaties krijgt, de verkeerde vaccinaties of vaccinaties op het verkeerde moment. De uitwisseling is ook fijn voor jouw eigen administratie. Want als het RIVM niet weet wat welke prikken er al zijn gegeven, of dat je niet wilt prikken, blijf je namelijk (verkeerde) uitnodigingen en herinneringen ontvangen.

Meer veiligheid voor jezelf en voor anderen

Het uitwisselen van gepersonaliseerde vaccinatiegegevens is ook van belang als er iets aan de hand is met een vaccin, of als er een uitbraak is van een infectieziekte. En als het RIVM weet wie welke vaccinaties heeft gehad, helpt dat ook om de vaccinatiegraad in de gaten te houden. Zo zijn uitbraken van infectieziekten beter te voorkomen.

Toestemming geven: zó gepiept

Toestemming om gepersonaliseerde vaccinatiegegevens te delen met het RIVM geef je via het formulier dat je van ons krijgt óf tijdens een consult met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Aan wie vragen we toestemming?

Hoe lang is de toestemming geldig?

De toestemming is geldig voor de gehele duur van het Rijksvaccinatieprogramma, maar je kunt tussentijds altijd je toestemming wijzigen. Mocht je daarvoor kiezen, neem dan even contact met ons op.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de uitwisseling van gepersonaliseerde vaccinatiegegevens? Kijk dan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Op deze pagina lees je precies welke gegevens er precies worden uitgewisseld en bekijk ook het privacystatement van CJG Rijnmond als je wilt lezen hoe wij in het algemeen omgaan met jouw gegevens.

Kijktip: in onderstaande video wordt alles nog een keer kort en duidelijk uitgelegd.

Wil je weten wat de gevolgen zijn van wel of geen toestemming geven? Het RIVM heeft hiervoor een infographic gemaakt.

Infographic toestemming geven rivm