Zoek op trefwoord

Krijg jij binnenkort een prik?

Alle kinderen in Nederland kunnen gratis worden gevaccineerd. Deze prikken van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen je tegen een aantal ernstige (kinder)ziekten zoals mazelen, kinkhoest en meningokokken. De meeste kreeg je toen je jonger was, maar ook op de basisschool krijg je vaccinaties: eerst als kleuter en later als je 9 jaar bent.

De dag van de DTP/BMR-prik

Jij gaat een prik halen. Misschien vind je het wel heel spannend. Of niet natuurlijk. Wat staat je te wachten? Je ziet het in dit filmpje.

Bekijk ook onze andere video's

Vaccinaties

Na de prik op 4-jarige leeftijd, op het consultatiebureau, staan er een tijd geen vaccinaties op het programma. Pas als je 9 jaar bent, krijg je opnieuw een prik. Vanaf die leeftijd organiseren we vaccinatiedagen. Ga jij binnenkort een prik halen? We geven je alvast een tip: eet iets voor je naar de vaccinatiedag komt.

Ik telde tot 10, maar bij 5 was het al klaar.

Deze prik is niet standaard.
Zwanger

De eerste vaccinatie is voor vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn. Je beschermt hiermee je baby gelijk vanaf de geboorte tegen kinkhoest.

Welke vaccinaties krijg je?
DKT
6 - 9 weken

Sommige baby's hebben een extra prik nodig als zij tussen de 6 en 9 weken oud zijn. De jeugdarts overlegt dit met jou.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
DKTP-Hib-HepB
3 maanden

Met 3 maanden krijgt je baby de eerste vaccinaties; de ziekten waartegen deze prikken beschermen zijn voor jonge kinderen gevaarlijk.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
DKTP-Hib-HepB
Pneu
5 maanden

Met 5 maanden krijgt je baby een DKTP-Hib-HepB-prik en een prik tegen pneumokokkenziekte. Deze vaccinaties moeten meerdere malen worden herhaald om goed te beschermen.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
DKTP-Hib-HepB
Pneu
11 maanden

Je kind krijgt de derde DKTP-Hib-HepB-prik. Ook is het tijd voor de laatste vaccinatie tegen pneumokokkenziekte. Zo bouwt je kind voor lange tijd bescherming op tegen de ziekten.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
DKTP-Hib-HepB
Pneu
14 maanden

Je kind krijgt 2 vaccinaties; een tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR), en een tegen de meningokokkenziekte. De kans op een meningokokkenbesmetting is klein, maar de ziekte is zeer ernstig.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
MenACWY
BMR
4 jaar

In de loop van de tijd neemt de bescherming van de eerdere 3 DKTP-prikken iets af. Daarom wordt de prik nu nog een keer herhaald.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
DKTP
9 jaar

Het is tijd voor de laatste prikken tegen de bof, mazelen en rodehond, en tegen difterie, tetanus en polio. Deze 2 vaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen deze ziekten.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
DTP
BMR
12/13 jaar

Het humaan papillomavirus kan bij meisjes en vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken. De HPV-vaccinatie beschermt je er, na 2 prikken, voor vele jaren tegen.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
HPV
14 jaar

In het jaar waarin je 14 wordt krijg je een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y, omdat je op deze leeftijd de bacterie makkelijker dan anderen kan oplopen en verspreiden.

Welke vaccinaties krijgt je kind?
MenACWY

Waar en wanneer kun jij je prik halen?

Met de oproepkaart die je thuisgestuurd krijgt van het RIVM kun je een vaccinatie halen. Daarvoor organiseren wij vaccinatiedagen. Op verschillende dagen en locaties, zodat er altijd een moment is waarop jij kunt. Bekijk het overzicht of vul de 4 cijfers van jouw postcode in.

Wat moet je meenemen?

Vaccinatiekaart kwijt?

Dat kan gebeuren. Meld het bij binnenkomst en we helpen je verder.

Twijfels

Jouw ouders mogen kiezen of ze jou wel of niet willen laten vaccineren. Tot jij 12 jaar bent, maken zij de keuze voor jou. Zijn ze gaan twijfelen, bijvoorbeeld door alles wat erover wordt gezegd en geschreven op sociale media? Wij gaan er graag met hen over in gesprek, zodat zij zelf een weloverwogen keuze kunnen maken.

Lees meer
Oproep

Wil jij bloggen of vloggen over jouw prikervaring? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen
Hoeveel prikken krijg ik?

Als je 9 jaar bent, krijg je 2 prikken. In je bovenarm. Doordat je beide prikken tegelijkertijd krijgt, voel je zelfs maar 1.

Doet de prik pijn?

Nee, de prik doet geen pijn. Je voelt de naald wel een beetje, maar tel tot 10 en het is voorbij.

Ik heb last van mijn prik, wat moet ik doen?

De meeste kinderen hebben weinig last van bijwerkingen na de prik. Misschien worden de prikplekken later op de dag rood en warm of zwellen ze een beetje. Het betekent dat je lichaam gaat reageren op de vaccinaties. Het wordt binnen een paar dagen minder. Wil je er meer over weten? Bekijk dan samen met je ouders de pagina Vaccinaties. Daar vind je meer informatie over de vaccinatie die jij hebt gekregen.

Mag ik iemand meenemen?

Natuurlijk! Omdat je 9 jaar bent, moet je sowieso een volwassene meenemen. Maar een vriend, vriendin of iemand anders die jou kan steunen mag ook meekomen.

Mag ik na de prik spelen of sporten?

Zeker! Hoe meer jij je armen beweegt na de prik, hoe minder last je ervan krijgt.

Deze mensen zijn er voor jou

Op de vaccinatiedag kun je verschillende mensen tegenkomen. Van welkomstmedewerkers tot lijnverdelers en van jeugdartsen tot prikkers. Zij zijn er voor jou, bijvoorbeeld om je de kortste rij te wijzen, jouw vragen te beantwoorden en natuurlijk om je de prik(ken) te geven. Wil je weten welke professionals rondlopen tijdens een vaccinatiedag? Je ziet het in dit filmpje.

Vaccinatiedag in vogelvlucht

Een prik is in 10 seconden gepiept. Net als kijken van dit filmpje.

Een Prik

Wat is dat eigenlijk, een ‘vaccinatie’? Dat is gewoon een prik. Hierdoor verklein je de kans op nare ziektes.

Da's toch Eng?

Vroeger dacht je dat misschien ook over monsters onder je bed. Nu toch niet meer?

Zo gepiept

Echt, een vaccinatie is zo gepiept. Doe je ogen dicht, tel tot 5 en het is klaar, zo kort duurt het maar!

Jij bent er toch ook?
Straks is het zover. Samen met een heleboel andere kinderen in Nederland krijg jij je prik. Je bent er toch ook bij?