Samen gezonder

Ieder jaar organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) vaccinatiedagen voor kinderen van 9 jaar om de laatste prikken tegen DTP en BMR te geven. Meisjes worden in het jaar dat zij 13 worden, 2 keer uitgenodigd voor een prik tegen het baarmoederhalskanker virus. Daarnaast zijn we in 2018 gestart met het vaccineren van 14-jarigen tegen MenACWY.

Als je in aanmerking komt voor een vaccinatie ontvang je automatisch een brief met een uitnodiging van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het doel van vaccineren is om ernstige ziekten te voorkomen en we proberen er uiteindelijk samen voor te zorgen dat niemand de ziekte meer krijgt.

Wil je meer weten over vaccinaties, bijwerkingen en achtergrondinformatie lezen? Kijk dan op onze themapagina over vaccineren!

DTP/BMR

Deze afkorting staat voor: difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR). Deze vaccinaties zijn de laatste van een serie die is gestart op babyleeftijd. De eerdere prikken kreeg je tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau. Inmiddels is het consultatiebureau een onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin. De DTP/BMR-vaccinaties worden tegelijk gegeven. Voor het afweersysteem van het lichaam is dat geen probleem.

In de brochure vind je extra informatie over de DTP/BMR-vaccinatie.

HPV

De afkorting HPV staat voor humaan papillomavirus. Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker krijg je alleen na infectie met het humaan papillomavirus. 2 veelHPV-varianten (HPV 16 en HPV 18) veroorzaken zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Hiertegen kunnen meisjes zich laten inenten. In het jaar dat meisjes 13 jaar worden, krijgen zij de vaccinatie aangeboden. Er zijn 2 prikken nodig. Het is belangrijk om de serie af te maken om zo goed mogelijk beschermd te zijn. En omdat het vaccin niet tegen alle typen beschermt, blijft het belangrijk dat vrouwen van 30 jaar en ouder later ook mee doen met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, het uitstrijkje. Hiermee wordt onderzocht of een vrouw baarmoederhalskanker heeft. Het uitstrijkje is een aanvulling op de HPV-inenting.

In 2014 is het schema voor de HPV-vaccinatie gewijzigd. Kijk op www.prikkenteller.nl om te zien hoeveel prikken jij nodig hebt.
In de flyer en de veelgestelde vragen vind je extra informatie over de HPV-vaccinatie.

Meningokokken ACWY

Sinds enkele jaren neemt in Nederland het aantal gevallen van meningokokken W-ziekte toe.
Meningokokkenziekte is een ziekte die door meerdere typen meningokokkenbacteriën veroorzaakt kan worden. Deze bacteriën kunnen hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Iedereen kan de ziekte krijgen, maar het gebeurt het meest bij jonge kinderen, tieners en 65-plussers. De ziekte is ernstig, maar de kans om het te krijgen is heel klein.

In 2019 komen alle kinderen die geboren zijn tussen 2001 en 2005 in aanmerking voor de vaccinatie. Er is gekozen voor deze leeftijdsgroep omdat zij enerzijds een grotere kans hebben op de ziekte, maar vooral omdat ze een rol spelen bij de verspreiding van de bacterie. Door de verschillende sociale groepen waarin zij bewegen, zoals school, sportclub en het gezin, kunnen zij makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Als zij zijn gevaccineerd, kunnen ze de bacterie niet verspreiden. Zo beschermen we indirect de hele bevolking.

Vragen over meningokokken?

Bijwerkingen

Soms kun je last krijgen na de prik. Het merendeel van de bijwerkingen die optreden na de prik zijn lokale bijwerkingen. Het gaat dan om roodheid, zwelling en pijn op de plaats van de prik. Bij de meeste vaccinaties verschijnen de bijwerkingen op dezelfde dag en duren ze niet langer dan 24 uur (tot maximaal 48 uur).

Vragen?

Heb je een vraag of wil je meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma? Neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin of kijk op de website van het RIVM

Meer over Vaccineren

We hebben een themapagina voor je gemaakt, met alle informatie die je maar wilt hebben over vaccineren. Over het Rijksvaccinatieprogramma, hoe, wanneer, voor wie, welke bijwerkingen, wat wordt er geschreven in de media, enzovoorts. Je vindt hem hier!

Naar de themapagina