Zoek op trefwoord

Vaccins buiten het Rijksvaccinatieprogramma

Een aantal vaccinaties voor kinderen is wel beschikbaar in Nederland, maar valt (nog) niet binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders kunnen ervoor kiezen hun kinderen deze vaccinaties wel te laten geven. Dit gaat via de eigen huisarts en de kosten komen voor eigen rekening. Mogelijk vergoedt de verzekeraar de kosten.
Het gaat om deze vaccinaties:

  • Meningokokken B (Bexsero), geschikt vanaf de leeftijd van 2 maanden.
  • Meningokokken ACWY (kinderen geboren tussen 2001 en 2005 zijn door ons opgeroepen): Nimenrix is geschikt vanaf 6 weken, Menveo vanaf 2 jaar.
  • Meningokokken C: NeisVacC is geschikt vanaf 2 maanden.
  • ROTA-virus (Rotarix en RotaTeq) Rotarix is geregistreerd voor zuigelingen tussen de 6 en 24 weken kalenderleeftijd, RotaTeq voor zuigelingen tussen de 6 en 32 weken kalenderleeftijd. Kinderen met verhoogd risico krijgen deze vaccinatie soms al via de kinderarts.
  • Waterpokken (Provarivax, ProQuad in combinatie met bof, mazelen en rode hond, en Priorix-Tetra in combinatie met bof, mazelen en rodehond). Priorix-Tetra is geregistreerd voor gebruik vanaf de leeftijd van 11 maanden tot 12 jaar. En Provarivaz en ProQuad zijn geregistreerd voor het gebruik vanaf 12 jaar.
  • Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. Eind 2019 wordt deze vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Tot die tijd kunnen zwangere vrouwen deze vaccinatie op eigen kosten via de huisarts of GGD halen. Deze vaccinatie dient toegediend te worden in het derde trimester van de zwangerschap. Geregistreerde vaccins voor revaccinatie tegen kinkhoest zijn: Boosterix, Boosterix Polio, Triaxis, Triaxis Polio, deTekiBooster.
Meer informatie