Zoek op trefwoord

HPV

Deze vaccinatie beschermt tegen 2 typen humaan papillomavirussen. Deze 2 typen zijn in 70% van de gevallen verantwoordelijk voor het veroorzaken van baarmoederhalskanker. De vaccinatie biedt geen volledige bescherming, maar maakt de kans op baarmoederhalskanker een stuk kleiner. Deze vaccinatie wordt aan meisjes aangeboden in het jaar dat ze 13 worden. Het wordt na een half jaar herhaald om voldoende langdurige bescherming te bieden. Start je met deze vaccinaties als je 15 jaar bent of ouder, dan heb je 3 vaccinaties nodig.

Bijwerkingen

Na de inenting tegen het HPV-virus kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren. Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk een rode huid of een verdikking op de prikplek. Sommige meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts.

vaccinatie toedienen HPV

Plaats van de prik

De HPV-vaccinatie wordt meestal gegeven in de arm.

Bijsluiter

In de bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat er bijwerkingen kúnnen zijn, betekent niet dat je ze ook echt krijgt. De producent is verplicht om elke klacht die ooit is binnengekomen over een vaccin in de bijsluiter te zetten. Slechts een heel klein percentage van deze klachten blijkt echt met de vaccinatie in verband gebracht te kunnen worden.

Veelgestelde vragen
Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Er zijn ruim 100 verschillende varianten van dit virus. Een aantal varianten kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. De varianten HPV16 en HPV18 veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Het HPV-virus is erg besmettelijk. Ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen raakt ooit besmet met het HPV-virus. Het virus wordt overgedragen door seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn, het kan ook overgedragen worden via de huid van je handen en vingers.

 

Wat gebeurt er als je besmet bent met HPV?

Het HPV-virus kan de cellen in je baarmoederhals besmetten. Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd kan je lichaam de HPV-infectie zelf opruimen.

Hoe kun je baarmoederhalskanker krijgen van HPV?

Soms ruimt je lichaam het HPV-virus niet op en blijft het virus langer in de cellen van de baarmoederhals aanwezig. Het virus kan zorgen voor veranderingen in deze cellen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf. Soms kunnen deze zich ontwikkelen tot kankercellen. Tussen het moment van besmetting en het ontstaan van baarmoederhalskanker zit meestal meer dan 15 jaar.

Kun je ook baarmoederhalskanker krijgen zonder HPV-infectie?

Nee. Baarmoederhalskanker wordt alleen veroorzaakt door een HPV-infectie. Door roken kan het virus eerder baarmoederhalskanker veroorzaken.

Hoe groot is de kans dat ik baarmoederhalskanker krijg?

Op zich is de kans op baarmoederhalskanker niet heel groot, maar het gaat wel om een ernstige ziekte. Elk jaar krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. En 200 vrouwen overlijden per jaar aan baarmoederhalskanker.

Hoe beschermt het vaccin tegen baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Door de inenting herkent je lichaam het HPV-virus als je hiermee in aanraking komt. Je lichaam ruimt het virus dan op. Je voorkomt een HPV-infectie en hierdoor kun je geen baarmoederhalskanker krijgen. Het vaccin beschermt niet tegen alle varianten van het HPV-virus die baarmoederhalskanker veroorzaken. Met de vaccinatie ben je beter beschermd, maar het geeft geen garantie dat je geen baarmoederhalskanker krijgt.

Zitten er gevaarlijke stoffen in het vaccin?

Er zitten geen gevaarlijke stoffen in het vaccin. Voordat het op de markt gebracht wordt zijn de vaccins uitgebreid getest op hun veiligheid. Dit gebeurt volgens strenge internationale eisen. De vaccins bevatten geen insectencellen, rattengif, hormonen, erfelijk materiaal of polysorbaat 80. In de bijsluiter van het vaccin staat precies beschreven welke stoffen erin zitten.

Heeft het zin om de prik te halen als je al seks hebt gehad?

Ja. Inenting heeft vooral zin als je nog niet met het HPV-virus besmet bent. Maar als je al seks hebt gehad ben je mogelijk nog niet besmet met één of beide typen HPV-virus. Dus ook dan heeft het zin om de prik te halen.

Heeft het zin om de prik te halen als je op meisjes valt?

Ja, je kunt het virus ook krijgen als je als meisje met een ander meisje vrijt.

Ik ben van plan om te wachten met seks tot het huwelijk. Heb ik de prik dan ook nodig?

Het HPV-virus komt veel voor. Ongeveer 80% van de mensen heeft ooit een HPV-infectie gehad. Degene met wie je trouwt kan, zonder het te weten, het virus bij zich dragen. Dan kun je toch een HPV-infectie oplopen.

Kun je de vaccinatie halen als je ongesteld bent of de pil slikt?

Ja, als je ongesteld bent kun je gewoon de prik halen. Ook als je de pil slikt kun je gewoon de inenting halen. De pil heeft geen invloed op de inenting.

Is veilig vrijen nog nodig als je ingeënt bent?

Ja. Het vaccin beschermt tegen twee HPV-varianten die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Het vaccin beschermt niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia of hiv humaan immunodeficientievirus. Veilig vrijen blijft belangrijk.

Is een uitstrijkje nog nodig als je de HPV-inenting hebt gehad?

Ja. Het blijft belangrijk om vanaf je 30e een uitstrijkje te laten maken, ook al ben je gevaccineerd tegen HPV. De inenting beschermt namelijk niet tegen alle HPV-varianten die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. In het kader van het bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker krijg je vanaf je 30e tot je 60e elke vijf jaar een uitnodiging van je huisarts om een uitstrijkje te laten maken om te onderzoeken of je baarmoederhalskanker hebt.

Wat is bekend over de bijwerkingen op lange termijn?

Bijna 10 jaar geleden zijn veel jonge vrouwen voor het eerst ingeënt met het HPV-vaccin. Hun gezondheid wordt al die jaren in de gaten gehouden. Zij hebben geen klachten die door het vaccin veroorzaakt zijn. Het is niet te verwachten dat op lange termijn bijwerkingen zijn van het HPV-vaccin.

Kun je door de prik overlijden of onvruchtbaar worden?

Als je op internet zoekt kom je informatie tegen van mensen die zeggen dat je door de prik kunt overlijden of onvruchtbaar kan worden. Het vaccin bevat geen stoffen die invloed hebben op je voortplantingsorganen en kunnen dus geen onvruchtbaarheid veroorzaken. Er is ook nog nooit iemand overleden aan een HPV-vaccinatie.

Alle vaccinaties

Wil je meer informatie over de andere vaccins van het Rijksvaccinatieprogramma? Hieronder brengen we per vaccin in kaart tegen welke infectieziekten het beschermt, wanneer het wordt gegeven en hoe vaak.

BMR
Deze vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond.
Meer over dit vaccin
DKT
Deze vaccinatie beschermt moeder en ongeboren kind tegen kinkhoest
Meer over dit vaccin
DKTP
Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
Meer over dit vaccin
DKTP-Hib-HepB
Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib-ziekte en hepatitis B.
Meer over dit vaccin
DTP
Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, tetanus en polio.
Meer over dit vaccin
MenACWY
Deze vaccinatie beschermt tegen de meningokokkenbacteriën uit de groepen A, C, W, Y.
Meer over dit vaccin
Pneu
Deze vaccinatie beschermt tegen de pneumokokkenziekte.
Meer over dit vaccin