Zoek op trefwoord

MenACWY

De meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan zorgen voor bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking, en je kunt er zelfs aan doodgaan. Iedereen kan de ziekte krijgen, maar het gebeurt het meest bij jonge kinderen, tieners en 65-plussers. De ziekte is ernstig, maar de kans om het te krijgen is heel klein.

Voor sommige soorten meningokokken bestaat een vaccinatie. Deze prik (MenACWY) beschermt tegen de meningokokkenbacteriën uit de groepen A, C, W en Y. Je kind krijgt deze prik rond de leeftijd van 14 maanden. Omdat meningokokken W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, wordt de vaccinatie ook aangeboden aan tieners in het jaar dat ze 14 worden.

Om de ziekte een halt toe te roepen, zijn in 2018 en 2019 alle jongeren geboren tussen 2001 en 2005 uitgenodigd voor een vaccinatie. Sinds 2020 krijgen 14-jarigen standaard vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een prik tegen meningokokkenziekte aangeboden.

Bijwerkingen

De bijwerkingen kunnen ontstaan een paar uur na de vaccinatie tot 2 dagen erna. De meeste kinderen hebben weinig last van bijwerkingen.

Veel voorkomende bijwerkingen zijn:

 • pijn, roodheid en/of zwelling rond de prikplek;
 • koorts, huilen en hangerigheid.

Andere weinig en zeldzaam voorkomende bijwerkingen zijn:

 • zeer hoge koorts;
 • koortsstuipen.

Neem in deze gevallen altijd contact op met een arts.

vaccinatie toedienen menACWY

Plaats van de prik

Jonge kinderen krijgen de MenACWY-vaccinatie tegelijkertijd met de BMR-vaccinatie in de bovenarm of het been. Jongeren krijgen het vaccin in de bovenarm.

Bijsluiter

In de bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat er bijwerkingen kúnnen zijn, betekent niet dat je ze ook echt krijgt. De producent is verplicht om elke klacht die ooit is binnengekomen over een vaccin in de bijsluiter te zetten. Slechts een heel klein percentage van deze klachten blijkt echt met de vaccinatie in verband gebracht te kunnen worden.

Veelgestelde vragen
Wat zijn de klachten bij meningokokkenziekte?

De klachten kunnen zijn:

 • plotseling hoge koorts;
 • suf;
 • hoofdpijn;
 • niet tegen licht kunnen;
 • misselijk;
 • braken;
 • een zere en stijve nek, vooral als u het hoofd voorover buigt;
 • soms komen er hele kleine, rode of paarse vlekjes in de huid. De vlekjes kunnen niet weggedrukt worden. Ze zijn zo groot als een speldenknop.

Bij baby’s zijn de klachten:

 • slaperig;
 • drinkt slecht;
 • huilt snel en anders dan normaal;
 • begint te huilen als je het bij het verschonen aan de benen optilt.

Iemand met meningokokkenziekte kan heel snel erg ziek worden. Soms binnen enkele uren. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 10 dagen. Meestal is dit 3 tot 4 dagen. Maar de kans om na besmetting ziek te worden, is heel klein.

Hoe kun je meningokokkenziekte krijgen?

Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder ziek te worden. De bacterie zit in de neus of keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. De kans is heel klein dat iemand ziek wordt nadat hij is besmet.

Wat kun je doen om meningokokkenziekte te voorkomen?

Het meningokoktype W komt het meest voor in Nederland. Wij geven baby’s, via het Rijksvaccinatieprogramma, een vaccinatie tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y als ze 14 maanden oud zijn. In 2018 en 2019 krijgen ook jongeren tot 18 jaar een prik die hen beschermt tegen meningokokkenziekte.

Heeft iemand meningokokkenziekte? Dan is het soms nodig om medicijnen te geven aan andere mensen om de ziekte te voorkomen. Bijvoorbeeld in het gezin. De GGD bekijkt samen met de arts of dit nodig is.

Bij hoesten of niezen:

 • Gebruik een papieren zakdoek. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van je elleboog.
 • Gebruik een zakdoek maar één keer.
 • Gooi de zakdoek na gebruik weg.
 • Was hierna je handen.

Het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby’s wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.

Is meningokokkenziekte te behandelen?

Door snelle behandeling worden de meeste mensen weer beter. Als iemand erg ziek is, is opname in het ziekenhuis nodig. Soms blijven er nog klachten bestaan, bijvoorbeeld doofheid, scheel kijken of moeite met leren. Soms overlijdt er iemand aan meningokokkenziekte.

Kan iemand met meningokokkenziekte naar een kindercentrum, school of werk?

Iemand met meningokokkenziekte is te ziek om naar kindercentrum, school of werk te gaan.

Heeft jouw kind meningokokkenziekte? Vertel het dan aan de pedagogisch medewerker of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van meningokokkenziekte bij hun kind. Soms zijn extra maatregelen op een kindercentrum of school nodig.

Hebben jij of jouw kind contact gehad met iemand met meningokokkenziekte? Jullie kunnen dan gewoon naar een kindercentrum, school of werk. Thuisblijven helpt niet om de ziekte te voorkomen. Er zijn altijd en overal mensen die de bacterie bij zich dragen. Het gebeurt bijna nooit dat 2 mensen in een gezin of groep meningokokkenziekte krijgen.

Wie kan meningokokkenziekte krijgen?

Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen. Het komt het meest voor bij jonge kinderen en bij tieners. Er zijn verschillende typen meningokokken. Iemand kan dus vaker meningokokkenziekte krijgen.

Alle vaccinaties

Wil je meer informatie over de andere vaccins van het Rijksvaccinatieprogramma? Hieronder brengen we per vaccin in kaart tegen welke infectieziekten het beschermt, wanneer het wordt gegeven en hoe vaak.

BMR
Deze vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond.
Meer over dit vaccin
DKT
Deze vaccinatie beschermt moeder en ongeboren kind tegen kinkhoest
Meer over dit vaccin
DKTP
Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
Meer over dit vaccin
DKTP-Hib-HepB
Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib-ziekte en hepatitis B.
Meer over dit vaccin
DTP
Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, tetanus en polio.
Meer over dit vaccin
HPV
Deze vaccinatie beschermt tegen het humaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
Meer over dit vaccin
Pneu
Deze vaccinatie beschermt tegen de pneumokokkenziekte.
Meer over dit vaccin