Zoek op trefwoord

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Hebben jullie tips voor wanneer ik een prik kom halen?

Waar vind ik de onderzoeken die zijn gedaan naar de kinkhoestvaccinatie?

Die informatie, met bronvermelding, staat op de website 22wekenprik.nl.
Vaccinaties tegen difterie, kinkhoest en tetanus worden wereldwijd al jaren gegeven en onderzocht. Tot november 2019 zijn er 27 onderzoeken uitgevoerd naar de veiligheid en bijwerkingen van de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. De resultaten hiervan zijn positief. Er blijkt onder meer uit dat de prik de baby in de eerste maanden goed beschermt.

Kan ik ook alleen tegen kinkhoest gevaccineerd worden?

Nee, dat kan niet. Er is geen los vaccin tegen kinkhoest beschikbaar, alleen een combinatie difterie, kinkhoest en tetanus (DKT). Als je eerder bent gevaccineerd tegen difterie en tetanus, ben je daar na deze prik weer voor beschermd de komende 10 jaar. Deze prikken zijn soms nodig voor reizen naar het buitenland.

Ik ben tegen kinkhoest gevaccineerd vóór ik 22 weken zwanger was. Moet ik de prik nog een keer halen?

In sommige gevallen is dat niet nodig. Je kunt daarvoor het best met ons overleggen; ons contactcentrum kan je verwijzen naar een jeugdarts van een CJG bij jou in de buurt.

Ik ben allergisch voor antibiotica, kan ik de prik krijgen?

Ja hoor, dat is geen probleem. In dit vaccin zitten geen resten van antibiotica.

De DKT-prik beschermt niet tegen polio. Loopt mijn baby geen extra risico nu deze prik pas met 3 maanden wordt gegeven?

Nee, voor polio, hepatitis B, Hib-ziekten en pneumokokken is een prik bij 3 maanden vroeg genoeg. Dat het Rijksvaccinatieschema eerst startte tussen 6 en 9 weken, was om zo snel mogelijk te beschermen tegen kinkhoest.

Ik krijg herinneringen voor de DKTP-Hib-HepB-prik, terwijl ik tijdens de zwangerschap ben gevaccineerd tegen kinkhoest en mijn baby in 2018 of 2019 bij 3, 5 en 11 maanden een prik heeft gehad. Wat nu?

De vaccinatie voor zwangeren tegen kinkhoest zit sinds 16 december 2019 officieel in het Rijksvaccinatieprogramma. Het systeem van het RIVM is er nog niet helemaal goed op ingericht dat een deel van de vrouwen ook voor deze datum de prik al hebben gehaald. Daarom krijg je deze (onnodige) herinneringen. De jeugdarts kan jou precies vertellen welke prikken jouw kind op welke leeftijd nodig heeft. Het RIVM werkt ondertussen aan een oplossing hiervoor.

Is met deze vaccinatie mijn kind ook beschermd tegen difterie en tetanus?

Door de DKT-prik worden niet alleen antistoffen tegen kinkhoest, maar ook tegen difterie en tetanus aangemaakt en overgedragen.

Ik heb de prik voor zwangeren tegen kinkhoest gehad. Graag wil ik later starten met de vaccinaties voor mijn kind, kan dat?

Om een goede afweer op te bouwen, adviseren wij de prikken met 3, 5 en 11 maanden te laten geven, liever niet veel eerder of later. De antistoffen die je kind van jou heeft gekregen blijven tot ongeveer 6 maanden in het bloed. Als je later start, heeft je kind mogelijk een extra prik nodig. We gaan graag met je in gesprek voor verdere uitleg.

Ik heb de zwangerschapsprik tegen kinkhoest gehad. Toch heb ik 4 kaarten voor de DKTP-Hib-HepB-prik voor mijn kind gekregen. Is het dus beter om die extra prik met 6-9 weken toch te laten geven?

Het RIVM verstuurt deze kaarten en weet niet of jouw kind een extra prik nodig heeft. De jeugdarts bepaalt dit bij de eerste afspraak (rond 3 weken). Heeft jouw baby geen extra prik nodig, dan geven we de prikken bij 3, 5 en 11 maanden. Zo bouwt je kind een goede afweer op. Als je meer uitleg wilt, gaan we graag met je in gesprek.