Zoek op trefwoord

Bof

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen 12 infectieziekten gevaccineerd. De bof is er daar een van. Wat is de bof? We beschrijven de symptomen, complicaties, besmetting en hoe vaak de ziekte voorkomt. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen en complicaties.

  • Symptomen: dat zijn de klachten die het meest voorkomen bij de ziekte.
  • Complicaties: dat zijn klachten die weinig voorkomen, maar ernstige gevolgen kunnen hebben.
  • Besmetting: daarin lees je wanneer iemand met die ziekte besmettelijk is en hoe lang dat duurt.
  • Hoe vaak komt het voor: daarin vertellen we hoe vaak de ziekte nog voorkomt sinds we ertegen vaccineren.

Symptomen

Bof begint meestal met koorts en één of beide wangen kunnen dik worden. Daardoor doen kauwen, slikken en de mond opendoen zeer. Andere klachten zijn hoofdpijn en keelpijn. Na 1 of 2 weken zijn alle klachten weer weg.

Complicaties

Bof kan tot hersenvliesontsteking, een ontsteking van de alvleesklier, eenzijdige doofheid en reuma leiden. Ook kan er een ontsteking aan de zaadbal of eierstok ontstaan, wat kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Besmetting

Bof kan worden overgedragen door direct contact met speeksel, slijm of doordat iemand met de bof niest, hoest of praat. Op die manier kan het ook worden overgedragen via de handen en kleding, speelgoed, handdoeken, bestek, bekers en andere gebruiksvoorwerpen. Bof is besmettelijk enkele dagen voor het ontstaan van de dikke wang tot 9 dagen daarna.

Hoe vaak komt het voor?

Vroeger kregen elk jaar 300 tot 800 kinderen en volwassenen hersenvliesontsteking veroorzaakt door de bof. Daarom is in 1987 de inenting tegen de bof opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Deze geeft bij meer dan 90% van de ingeënte mensen persoonlijke bescherming. Nu komt de ziekte bijna niet meer voor. In de Atlas Infectieziekten zie je het aantal ziektemeldingen van de bof in Nederland in de verschillende jaren.

Meer informatie?

Alle overige ziekten waartegen het RVP vaccineert

Dit zijn de 12 infectieziekten waartegen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen.

Difterie Hepatitis B Hib-ziekten HPV Kinkhoest Mazelen MenACWY Pneumokokkenziekte Polio Rodehond Tetanus