Zoek op trefwoord

Difterie

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen 12 infectieziekten gevaccineerd. Difterie is er daar een van. We beschrijven de symptomen, complicaties, besmetting en hoe vaak de ziekte voorkomt. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen en complicaties.

  • Symptomen: dat zijn de klachten die het meest voorkomen bij de ziekte.
  • Complicaties: dat zijn klachten die weinig voorkomen, maar ernstige gevolgen kunnen hebben.
  • Besmetting: daarin lees je wanneer iemand met die ziekte besmettelijk is en hoe lang dat duurt.
  • Hoe vaak komt het voor: daarin vertellen we hoe vaak de ziekte nog voorkomt sinds we ertegen vaccineren.
Symptomen

Difterie kan ademhalingsproblemen, koorts, ernstig ziek zijn, keelpijn, slikproblemen, hoofdpijn, eenzijdige loopneus, misselijkheid en overgeven veroorzaken. Soms ontstaan er alleen zweren op de huid.

Complicaties

Door de ademhalingsproblemen is er gevaar voor stikken. En ook kunnen er hartproblemen, verlammingen en scheelzien ontstaan. De kans  op overlijden bij niet-gevaccineerden is 3 tot 12%, vooral jonge baby’s en ouderen hebben een hoger risico.

Besmetting

Mensen kunnen besmet raken via direct contact of door hoesten en niezen of door een iemand met de difterie. Ook kun je besmet raken via honden, katten, schapen, geiten, paarden of koeien die besmet zijn. Maar je kunt ook besmet raken door het drinken van rauwe en ongepasteuriseerde melk van besmette dieren. Difterie is besmettelijk vanaf het moment dat je de bacterie oploopt tot 4 weken na het uitbreken van de ziekte.

Hoe vaak komt het voor?

Omdat in Nederland heel veel mensen tegen difterie zijn ingeënt, komt de ziekte in Nederland nauwelijks nog voor. Soms lopen mensen difterie op tijdens een buitenlandse reis. Voor de invoering van een vaccinatie stierven jaarlijks veel mensen aan difterie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren dat er tienduizenden per jaar. Ook in de Tweede Wereldoorlog waren er tienduizenden patiënten. 5 tot 10% van de patiënten ging dood, bij de rest duurde het herstel lang en er was soms blijvende schade. Begin zestiger jaren waren er nog enkele honderden doden door difterie. Sinds 1994 is geen sterfgeval door difterie in Nederland gemeld.

Meer informatie?

Alle overige ziekten waartegen het RVP vaccineert

Dit zijn de 12 infectieziekten waartegen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen.

Bof Hepatitis B Hib-ziekten HPV Kinkhoest Mazelen MenACWY Pneumokokkenziekte Polio Rodehond Tetanus