Zoek op trefwoord

Hepatitis B

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen 12 infectieziekten gevaccineerd. Hepatitis B is er daar een van. Wat is hepatitis B? We beschrijven de symptomen, complicaties, besmetting en hoe vaak de ziekte voorkomt. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen en complicaties.

  • Symptomen: dat zijn de klachten die het meest voorkomen bij de ziekte.
  • Complicaties: dat zijn klachten die weinig voorkomen, maar ernstige gevolgen kunnen hebben.
  • Besmetting: daarin lees je wanneer iemand met die ziekte besmettelijk is en hoe lang dat duurt.
  • Hoe vaak komt het voor: daarin vertellen we hoe vaak de ziekte nog voorkomt sinds we ertegen vaccineren.
 Symptomen

Hepatitis B veroorzaakt een leverontsteking. De meeste mensen krijgen geen klachten na besmetting. Moeheid, gebrek aan eetlust, spier- en gewrichtspijn, koorts, geel zien en jeuk kunnen voorkomen.

Complicaties

5 tot 20% van de mensen die besmet zijn geneest niet vanzelf, maar bij pasgeboren en kleine kinderen is dit 90%. Zij krijgen een langdurige(chronische) leverontsteking, waardoor leverfalen en leverkanker kunnen ontstaan.

Besmetting

Besmetting ontstaat door contact met besmet bloed, door onveilig seksueel contact en een moeder kan het op haar kind overdragen tijdens de bevalling. Je blijft besmettelijk voor anderen zolang het virus nog in je lichaam zit. Als je bent genezen ben je niet meer besmettelijk.

Hoe vaak komt het voor?

Door het bloedonderzoek in de zwangerschap en de vaccinatie na de geboorte komt overdracht van moeder naar kind bijna niet voor in Nederland. In Nederland zijn ongeveer 40.000 drager van het hepatitis B-virus. Tussen 2005 en 2015 is het aantal besmettingen van acute hepatitis B bij mannen die seks hebben met mannen sterk gedaald. Besmettingen via heteroseksuele contacten zijn de afgelopen jaren ook gedaald, maar in mindere mate.

Meer informatie?

Alle overige ziekten waartegen het RVP vaccineert

Dit zijn de 12 infectieziekten waartegen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen.

Bof Difterie Hib-ziekten HPV Kinkhoest Mazelen MenACWY Pneumokokkenziekte Polio Rodehond Tetanus