Zoek op trefwoord

Hib-ziekten

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen 12 infectieziekten gevaccineerd. De Hib-ziekte is er daar een van. Wat is hib-ziekte? We beschrijven de symptomen, complicaties, besmetting en hoe vaak de ziekte voorkomt. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen en complicaties.

  • Symptomen: dat zijn de klachten die het meest voorkomen bij de ziekte.
  • Complicaties: dat zijn klachten die weinig voorkomen, maar ernstige gevolgen kunnen hebben.
  • Besmetting: daarin lees je wanneer iemand met die ziekte besmettelijk is en hoe lang dat duurt.
  • Hoe vaak komt het voor: daarin vertellen we hoe vaak de ziekte nog voorkomt sinds we ertegen vaccineren.
Symptomen

De eerste klachten zijn vaak hoge koorts, hoofdpijn, overgeven en bleek zien.

Complicaties

Hib-ziekte kan leiden tot hersenvliesontsteking, longontsteking, gewrichtsontsteking en kinderen kunnen stikken. Bij hersenvliesontsteking ontstaan er rood/paarse stippen op de huid die niet weg te drukken zijn, stijfheid van de nek waardoor de kin niet meer op de borst gelegd kan worden en bij baby’s pijn hebben bij het verschonen van de luier. Er moet dan snel behandeld worden.

Besmetting

Vooral baby’s en jonge kinderen raken besmet. Ze raken besmet door hoesten en niezen van anderen die de bacterie bij zich dragen. 5% van de bevolking draagt de bacterie bij zich zonder ziek te worden, maar kunnen wel anderen besmetten. Deze dragers kunnen de bacterie kwijt raken door een behandeling met antibiotica en zijn niet meer besmettelijk vanaf één dag na het starten met antibiotica.

Hoe vaak komt het voor?

Voor de invoering van de vaccinatie tegen de Haemophilus influenza type b in 1993 in Nederland werden elk jaar zo’n 700 kinderen onder de 5 jaar ernstig ziek door een Hib-infectie. Ongeveer de helft van hen kreeg een hersenvliesontsteking, de andere helft bloedvergiftiging en/of strotklepontsteking. Patiënten overleden ook. Tegenwoordig zijn er jaarlijks nog maar enkele tientallen gevallen van ernstige Hib-infecties, voornamelijk bij ongevaccineerde kinderen.

Meer informatie?

Alle overige ziekten waartegen het RVP vaccineert

Dit zijn de 12 infectieziekten waartegen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen.

Bof Difterie Hepatitis B HPV Kinkhoest Mazelen MenACWY Pneumokokkenziekte Polio Rodehond Tetanus