Zoek op trefwoord

HPV

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen 12 infectieziekten gevaccineerd. HPV (humaan papillomavirus) is er daar een van. We beschrijven de symptomen, complicaties, besmetting en hoe vaak de ziekte voorkomt. Wie wel wordt gevaccineerd tegen HPV maar de ziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen en complicaties.

  • Symptomen: dat zijn de klachten die het meest voorkomen bij de ziekte.
  • Complicaties: dat zijn klachten die weinig voorkomen, maar ernstige gevolgen kunnen hebben.
  • Besmetting: daarin lees je wanneer iemand met die ziekte besmettelijk is en hoe lang dat duurt.
  • Hoe vaak komt het voor: daarin vertellen we hoe vaak de ziekte nog voorkomt sinds we ertegen vaccineren.
Symptomen

Meestal weet je niet dat je besmet bent, omdat het niet of nauwelijks symptomen geeft, zowel bij mannen als vrouwen. Soms kunnen er bloedingen ontstaan tijdens of na seksueel contact of een pijnlijk of branderig gevoel in de vagina.

Complicaties

Door HPV-besmetting kunnen genitale wratten en kanker ontstaan, afhankelijk van het type. 2 van deze HPV-typen veroorzaken samen 70% van alle baarmoederhalskankers. De vaccinatie HPV beschermt tegen deze 2 typen. Tussen de besmetting met HPV en het ontstaan van baarmoederhalskanker zit vaak 15 jaar of meer. Ongeveer 60% van de vrouwen met baarmoederhalskanker is 10 jaar na de diagnose nog in leven. Naast het ontstaan van baarmoederhalskanker kan er ook op andere plaatsen kanker ontstaan: vagina, schaamlippen, anus, penis, mondholte,  keel en slokdarm.

Besmetting

Besmetting vindt plaats door middel van verschillende vormen van seksueel contact met een persoon die besmet is met HPV. Condooms verminderen de kans op besmetting met HPV.
HPV verdwijnt meestal vanzelf na ongeveer 1,5 jaar uit het lichaam, in die periode is diegene besmettelijk. Echter, bij sommigen blijft HPV in het lichaam en blijven ze besmettelijk.

Hoe vaak komt het voor?

Jaarlijks krijgen bijna 700 vrouwen het bericht dat ze baarmoederhalskanker hebben. Om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen krijgen alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar iedere vijf jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Met dit uitstrijkje kan vastgesteld worden of het HPV virus nog in de cellen van de baarmoederhals zit en dus mogelijk kanker kan veroorzaken. In een vroeg stadium is baarmoederhalskanker meestal goed te behandelen. Ondanks het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker (het uitstrijkje) overlijden jaarlijks 200 vrouwen aan de gevolgen van baarmoederhalskanker.

Meer informatie?

Alle overige ziekten waartegen het RVP vaccineert

Dit zijn de 12 infectieziekten waartegen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen.

Bof Difterie Hepatitis B Hib-ziekten Kinkhoest Mazelen MenACWY Pneumokokkenziekte Polio Rodehond Tetanus