Zoek op trefwoord

MenACWY

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen 12 infectieziekten gevaccineerd. De meningokokkenziekte, typen A, C, W en Y, is er daar een van (MenACWY vaccinatie). We beschrijven de symptomen, complicaties, besmetting en hoe vaak de ziekte voorkomt. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen en complicaties.

  • Symptomen: dat zijn de klachten die het meest voorkomen bij de ziekte.
  • Complicaties: dat zijn klachten die weinig voorkomen, maar ernstige gevolgen kunnen hebben.
  • Besmetting: daarin lees je wanneer iemand met die ziekte besmettelijk is en hoe lang dat duurt.
  • Hoe vaak komt het voor: daarin vertellen we hoe vaak de ziekte nog voorkomt sinds we ertegen vaccineren.
Symptomen

Niet iedereen wordt ziek bij een besmetting met meningokokken, maar kunnen dan wel anderen besmetten. De eerste klachten zijn vaak verkoudheid en een ziek of hangerig gevoel. Al snel ontstaat er hoge koorts. De infectie kan leiden tot een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging.

Complicaties

Kinderen kunnen overlijden aan deze ziekte of hebben blijvende lichamelijke problemen. Ook doofheid en/of leer-en gedragsproblemen kunnen voorkomen.

Besmetting

Mensen raken besmet door hoesten, niezen en via de uitademing van een besmet persoon. Ook door direct contact, zoals zoenen kan de bacterie worden overgedragen.

Hoe vaak komt het voor?

Lange tijd was er sprake van zo’n 500-600 meningokokkeninfecties per jaar. In 2001 was er een piek met 700 gevallen, vooral door het meningokokken C-type bacterie. Enkele patiënten, waaronder tieners, stierven. Sindsdien zit de inenting tegen de bacterie in het Rijksvaccinatieprogramma voor baby’s van 14 maanden. Het aantal ziektegevallen per jaar door een besmetting met de bacterie, type C is toen drastisch afgenomen.

Sinds 2015 zien we in Nederland een toename van besmettingen en ziektegevallen door de meningokok, type W. De kans om ziek te worden is nog wel heel erg klein, maar per 1 mei 2015 wordt een gecombineerd vaccin tegen meningokokken ACWY gegeven. Omdat meningokokken W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, krijgen sinds 2020 ook tieners deze prik aangeboden, in het jaar dat ze 14 worden. In 2018 en 2019 zijn alle jongeren geboren tussen 2001 en 2005 uitgenodigd voor een vaccinatie, om de ziekte een halt toe te roepen.

Meer informatie?

Alle overige ziekten waartegen het RVP vaccineert

Dit zijn de 12 infectieziekten waartegen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen.

Bof Difterie Hepatitis B Hib-ziekten HPV Kinkhoest Mazelen Pneumokokkenziekte Polio Rodehond Tetanus