Zoek op trefwoord

Pneumokokkenziekte

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen 12 infectieziekten gevaccineerd. De pneumokokkenziekte is er daar een van. We beschrijven de symptomen, complicaties, besmetting en hoe vaak de ziekte voorkomt. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen en complicaties.

  • Symptomen: dat zijn de klachten die het meest voorkomen bij de ziekte.
  • Complicaties: dat zijn klachten die weinig voorkomen, maar ernstige gevolgen kunnen hebben.
  • Besmetting: daarin lees je wanneer iemand met die ziekte besmettelijk is en hoe lang dat duurt.
  • Hoe vaak komt het voor: daarin vertellen we hoe vaak de ziekte nog voorkomt sinds we ertegen vaccineren.
Symptomen

De meeste mensen die besmet zijn worden niet ziek, maar kunnen wel anderen besmetten. De ziekte begint met een grieperig gevoel, al snel verergeren de klachten en ontstaat er hoge koorts.

Complicaties

De bacterie kan een oorontsteking of longontsteking veroorzaken, daarnaast kan er ook een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking  ontstaan. Pneumokokkenziekte was een belangrijke oorzaak van ziekte en overlijden, vooral bij kinderen jonger dan 2 jaar.

Besmetting

Mensen raken besmet door hoesten, niezen en via de uitademing van een besmet persoon. Ook door direct contact, zoals zoenen kan de bacterie worden overgedragen. Vaak zijn deze mensen niet ziek, waardoor ze niet weten dat ze anderen besmetten.

Hoe vaak komt het voor?

Sinds de invoering van een inenting tegen pneumokokkenziekte in 2006 komt de ziekte in Nederland bij baby’s nog maar weinig voor. Jaarlijks zijn er ongeveer 250 gevallen van hersenvliesontsteking door pneumokokken in Nederland.

Meer informatie?

 

Alle overige ziekten waartegen het RVP vaccineert

Dit zijn de 12 infectieziekten waartegen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen.

Bof Difterie Hepatitis B Hib-ziekten HPV Kinkhoest Mazelen MenACWY Polio Rodehond Tetanus