Zoek op trefwoord

Polio

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen 12 infectieziekten gevaccineerd. Polio is er daar een van. We beschrijven de symptomen van polio, complicaties, besmetting en hoe vaak polio voorkomt. Wie wel wordt gevaccineerd maar het toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen en complicaties.

  • Symptomen: dat zijn de klachten die het meest voorkomen bij de ziekte.
  • Complicaties: dat zijn klachten die weinig voorkomen, maar ernstige gevolgen kunnen hebben.
  • Besmetting: daarin lees je wanneer iemand met die ziekte besmettelijk is en hoe lang dat duurt.
  • Hoe vaak komt het voor: daarin vertellen we hoe vaak de ziekte nog voorkomt sinds we ertegen vaccineren.
Symptomen

De infectie verloopt vaak zonder klachten, in andere gevallen ontstaan er eerst griepachtige verschijnselen. Andere klachten zijn hoofdpijn, spierpijn en overgeven.

Complicaties

Ongeveer 1 op de 100 tot 200 personen krijgen te maken met verlammingen, meestal van de armen of benen. Daarvan overlijdt 2 tot 10% aan de ziekte, de anderen houden blijvende verlammingen. Daarnaast kan er een hersenvliesontsteking ontstaan.

Besmetting

Het virus zit in de ontlasting, zodat een besmet persoon iemand anders kan besmetten door slecht handenwassen na toiletbezoek. Daardoor kan je bijvoorbeeld via deurknoppen, bestek etc. besmet raken. Mensen raken daarnaast besmet door hoesten, niezen en via de uitademing van een besmet persoon. Iemand die polio heeft doorgemaakt is beschermt tegen dat ene type poliovirus voor de rest van zijn leven, maar kan nog besmet worden door een van de andere twee types poliovirus.

Hoe vaak komt het voor?

Voordat de poliovaccinatie in 1957 werd opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma waren er ieder jaar enkele honderden gevallen van polio. Tijdens epidemieën liep het aantal op tot 1.500 à 2.000, zoals in de oorlogsjaren 1943/1944, in 1952 en 1956. Na introductie van de vaccinatie traden in 1971, 1978 en 1992/93 nog enkele epidemieën op binnen groepen die om religieuze redenen vaccinatie afwijzen. Nu komt polio niet meer voor in Nederland.

Meer informatie?

Alle overige ziekten waartegen het RVP vaccineert

Dit zijn de 12 infectieziekten waartegen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen.

Bof Difterie Hepatitis B Hib-ziekten HPV Kinkhoest Mazelen MenACWY Pneumokokkenziekte Rodehond Tetanus