Zoek op trefwoord

Rodehond

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen 12 infectieziekten gevaccineerd. Rodehond is er daar een van. Wat is Rodehond? We beschrijven de symptomen, complicaties, besmetting en hoe vaak de ziekte voorkomt. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen en complicaties

  • Symptomen: dat zijn de klachten die het meest voorkomen bij de ziekte.
  • Complicaties: dat zijn klachten die weinig voorkomen, maar ernstige gevolgen kunnen hebben.
  • Besmetting: daarin lees je wanneer iemand met die ziekte besmettelijk is en hoe lang dat duurt.
  • Hoe vaak komt het voor: daarin vertellen we hoe vaak de ziekte nog voorkomt sinds we ertegen vaccineren.
Symptomen

Rodehond begint vaak met lichte koorts, moeheid, verkoudheid en oogontsteking. Hierna komt er een rode huiduitslag, vooral in de nek, achter de oren en in het gezicht. De ziekte heeft meestal een mild beloop. De ziekte heeft vooral ernstige gevolgen voor het ongeboren kind.

Complicaties

Bij Rodehond kan er een tekort aan bloedplaatjes, hersenvliesontsteking of ontsteking aan de gewrichten ontstaan. Een zwangere vrouw met rodehond loopt de kans dat haar kind met een afwijking wordt geboren, zoals doofheid, blindheid en geestelijke achterstand. Zwangerschappen kunnen ook eindigen in een miskraam.

Besmetting

Mensen raken besmet door hoesten, niezen en via de uitademing van een besmet persoon. Ook door het aanraken van besmet speelgoed of bestek kan iemand besmet raken met het virus. Iemand met rodehond is al besmettelijk 1 week voordat de symptomen beginnen tot 7 dagen erna.

Hoe vaak komt het voor?

Sinds de invoering van de vaccinatie komt de ziekte nog maar weinig voor, ongeveer 5 gevallen per jaar. Onder groepen mensen die zich niet laten vaccineren, breken echter af en toe nog epidemieën uit. Voor het starten met vaccineren tegen rodehond kregen jaarlijks enkele honderden tot 5.000 mensen de ziekte.

Meer informatie?

Alle overige ziekten waartegen het RVP vaccineert

Dit zijn de 12 infectieziekten waartegen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen.

Bof Difterie Hepatitis B Hib-ziekten HPV Kinkhoest Mazelen MenACWY Pneumokokkenziekte Polio Tetanus